Константинов предаде поста на Атанасова с цветя и рецепти за дълголетие

Снимка: БГНЕС

Освободеният министър на здравеопазването Стефан Константинов предаде поста на своя приемник Десислава Атанасова в сряда по обед. Двамата имаха кратка среща в началото на която Константинов подари на Атанасова цветя, а в края на срещата обяви, че ѝ е дал рецепта за “министерско дълголетие“.

Рецептата включва “Атанасова да не опитва да прави големи реформи в здравеопазването, да не гледа в канчето на фармацевтичните фирми, ако не пие от него, и на големите хора да казва "да".

Самата Атанасова заяви, че няма да се вслуша в тези съвети, защото остава много малко време до края на мандата и ще предприеме всички спешни мерки, които е решила. Тя повтори, че първото, което ще направи като министър е да внесе предложение в Министерския съвет за отпадане на лимита от 180 000 лева за лечение на деца в чужбина.

“Ще започна с лекарствената политика, имам идеи и за подзаконовата нормативна уредба и за малка промяна в Закона за здравното осигуряване, и в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина“, каза тя. Новият министър се ангажира и с финансирането на материалната база на спешната помощ, както и на защитата на работещите в тази област. Следдипломното обучение и квалификацията на лекарите също били във фокуса на вниманието ѝ.

Попитана дали времето за изпълнение на намеренията ѝ ще бъде достатъчно, Атанасова отговори, че те са краткосрочни и дългосрочни, като дългосрочните ще ги предложи за обсъждане на съсловието, пациентите и на всички парламентарни групи. Краткосрочните цели пък щяла да преследва от утре.

“В голяма част от моите идеи има приемственост с тези на бившия министър д-р Константинов, но партия ГЕРБ си даде сметка, че за три години нямаше сериозни промени в здравеопазването и именно затова партията заложи на човек от ГЕРБ“, заяви тя.

"Смятам че всеки, който поема едно управление, трябва да идва с хора от екипа си, на които да има доверие. Ще помисля дали да има промени в МЗ. Засега двамата зам.-министри остават”, каза още Атанасова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?