Контрера изкоренява мултикултурализма и други предизборни лафове

Остават броени дни до края на предизборната кампания и Mediapool събра част от лафовете на участниците в нея, без да претендира за изчерпателност. Извън премиерът Бойко Борисов с постоянните му живи връзки във Фейсбук, един от най-активните кандидати в социалната мрежа е Карлос Контрера от ВМРО. Той няма особен шанс да смени позицията си на общински съветник в София с място в Европейския парламент, но това очевидно не влияе на мотивацията му.

"Мултикултурализмът е болест, която трябва да се изкорени". Това е основен постулат в предизборната кампания на десетия в листата на ВМРО Карлос Арналдо Контрера. Роден в Перник с баща кубинец, Контрера изглежда като продукт на мултикултурализма, но по стандартите на "пролетарския интернационализъм" и Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ).

От тази позиция изказването е трудно за осмисляне, но тук на помощ се притичва водещият кандидат на ВМРО Ангел Джамбазки, който дава определението: "Мултикултурализмът в България означават "циганизация", а в Европа – "арабизация". От тази гледна точка Карлос Контрера наистина може да изкоренява мултикултурализма, защото не е циганин или арабин.

"Нямаме проблем със сексуално-фирмената партийка "Воля", има проблем в модела на поведение". Това отново е Карлос Контрера пред БНТ, който е недоволен от Веселин Марешки.

В този контекст изключително и неподлежащо на преразказ е видеото на Александър Урумов от ВМРО на тема "Как да борим джендъра". Урумов е с бяла риза, бяла вратовръзка и бяло сако в нива. На този фон той обяснява световните тенденции с "джендъра".

Веселин Марешки сам произведе много запомнящи се послания. Ето какво написа екипът му след посещението на Марешки в Милано:

"С огнена реч, произнесена на италиански, Веселин Марешки накара многохилядната публика на Матео Салвини в Милано на няколко пъти да изригне във възторжени аплодисменти".

А ето и поговорка номер 1 в предизборната кампания с автор Марешки: "Един човек имал проблем Повикал неволята. Тя дошла, погледнала и казала: Човече, не мога. Викай Волята".

Другият грандиозен лаф на Марешки е, че Централната избирателна комисия (ЦИК) иска да му затвори аптеките.

"Целта е всички обекти да ми затворят и обясняват това с политическа реклама. Това е крайно цинично, тази атака показва как някой се страхува от мен, единственият съм, който правя нещо добро за българските граждани", каза Марешки на 2 май пред Нова телевизия.

"Ангажирал съм много сериозни адвокати, ние няма да оставим нито един гражданин без лекарства. Ще правим стачки, ще гладуваме и ще протестираме", обясни той.

"Гласуваме за Стефан Тафров заради: Царя на ООН". Това послание също е сред най-запомнящите се лафове на предизборната кампания, създаден от предизборния екип на "Демократична България". Без да гледа интервюто с Тафров, всеки би останал с впечатление, че бившият дипломат е определен като "Царя на ООН", което меко казано предизвиква недоумение. В случая става дума за грешка на пиарите. В интервюто Тафров разказва за отношението си към руския външен министър Сергей Лавров, който е известен като "Царя на ООН".

След скандала с апартамента на Цветан Цветанов, премиерът Бойко Борисов пое кампанията на ГЕРБ в свои ръце. Всеки ден е на различно място, реже ленти, обещава безкрайни магистрали, газопроводи, облагородява градовете, строи църкви, училища, физкултурни салони, зали и прочие. Борисов прави всичко и в много моменти тежко преувеличава.

"С изграждането на новите газопреносни трасета, както и с наличните количества в находищата България си осигурява "не 100, а 1000% диверсификация" (на достъпа си до газ)". А защо не дори повече диверсификация?

БСП са значително по-тихи от премиера, но и там не липсват запомнящи се изказвания.

"На първо място ние ще работим за един еманципиран Европейски съюз", каза Валери Жаблянов от БСП в Хасково на 21 май. В Монтана той обясни на местните, че гласуването за БСП едва ли не гарантира връщането на младите хора в България.

Имаше запомнящи се фрази и в дебата между водачите на листите на ГЕРБ и БСП Мария Габриел и Елена Йончева. В отговор на въпрос какво харесвате в опонента си, Йончева каза: "В г-жа Габриел харесвам много това брюкселско говорене, което не разбирам много, но звучи добре". Габриел на свой ред обясни: "Харесвам това, че сме жени".

Проникновение на самия старт на кампанията имаше и бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева, която е независим кандидат за евродепутат.

"България да остане етнически независима със собствена традиция, а не да се слеем с европейската общност", обясни тя от съдебната зала на Софийския районен съд, където бе доведена като свидетел по дело за катастрофа.

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още по темата

Още от Евроизбори 2019