Коронавирусът в Европа: Епидемията отстъпва, някои страни планират отваряне на границите

Границата между Германия и Австрия в средата март тази година.

Краят на пандемията, предизвикана от новия коронавирус, още не се вижда, но с намаляването на нейните темпове в Европа много страни, редом с постепенното разхлабванае на вътрешните ограничителни мерки, вече планират и отваряне на границите помежду си.

Такава е и препоръката на Европейската комисия, според която трябва да се пристъпи към постепенно отваряне на границите в Шенгенското пространство. Препоръката е завръщане към "неограничено движение" в рамките на съюза, но с предупреждение, че забраните може да се върнат, ако ситуацията отново се влоши.

Ограничителните мерки срещу пандемията през последните два месеца на практика ликвидираха туристическия сектор, който пряко или косвено генерира около 10 процента от икономическия продукт на ЕС.

Европейската комисия обаче каза днес, че страните от съюза биха могли отново да отворят границите си с други държави членки за туристическия сезон, ако епидемията от коронавируса е под контрол и здравните им системи са добре подготвени. Външните граници на ЕС ще останат затворени до 15 юни, ако 27-те страни в съюза се придържат към съвета на Комисията от миналата седмица.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел каза днес, че иска извънредният граничен контрол за забавяне разпространението на новия коронавирус, въведен в състоящото се от 26 държави Шенгенско пространство за свободно движение, да бъде отменен от 15 юни. "Целта е, ако състоянието на заразата го позволява, искам да го кажа отново, от 15 юни нататък граничният контрол в Шенгенската зона да може да бъде напълно отменен", заяви Меркел пред Бундестага.

Германското правителство одобри мерки за постепенно смекчаване на граничния контрол, съобщи днес министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер. Границата с Люксембург ще е първата, която ще бъде отворена, след като бе решено граничният контрол да не продължи след изтичането в петък на сегашния срок, каза германският вътрешен министър пред репортери в Берлин.

Той съобщи, че се водят разговори с Дания за отваряне на границата ѝ с Германия, "щом датското правителство приключи консултациите със съседните държави".

В съгласие с Франция, Швейцария и Австрия Германия реши границите ѝ с тези страни да останат затворени до 15 юни, след като първоначално предвиденият срок трябваше да изтече този уикенд.

Германия затвори границите си на 16 март и допуска само пътуващи по уважителна причина като шофьори на тирове, трансгранични работници и медици. Зеехофер каза днес, че се водят дискусии дали към списъка да се добавят и други групи хора.

По план Германия ще отвори отново всичките си гранични пунктове, с извършване на проверки, след като в последните седмици много от тях бяха напълно затворени. Тези проверки също ще бъдат леко облекчени, като федералната полиция ще осъществява проверки на места, а не системен контрол, каза вътрешният министър. Той подчерта, че изпълнението на плановете ще зависи от това дали данните за заразата продължават да показват напредък в борбата на Германия и съседките ѝ срещу новия коронавирус.

Макар решението за смекчаване на граничния контрол да е в ръцете на всяка страна в ЕС, Зеехофер отбеляза, че подобни мерки ще имат смисъл само в координация със съседните държави.

Потвърдените случаи на коронавирус в Германия са се увеличили със 798 до 171 306 през изминалото денонощие. Починалите са със 101 повече или общо 7634, сочат данни на института "Роберт Кох". Канцлерката на Германия Ангела Меркел призова днес сънародниците си да не застрашават постигнатото от страната за забавяне на разпространението на новия коронавирус и добави, че пандемията ще продължи още известно време. "Би било потискащо, ако трябва да се върнем към ограниченията, които желаем да оставим зад гърба си, защото искаме прекалено много прекалено бързо", каза Меркел пред Бундестага.

Министърът на вътрешните работи на Франция Кристоф Кастанер потвърди днес, че Франция ще запази контрола по границата с Германия до 15 юни, въпреки че ще има известно облекчаване на мерките, за да се улеснят хората, които трябва редовно да минават през границата.

От вчера Франция вече е на четвърто място в света по брой смъртни случаи от новия коронавирус, изпреварвайки Испания. Френското министерство на здравеопазването съобщи снощи за 348 починали през последното денонощие. С това общият брой на смъртните случаи в страната е достигнал 26 991. Броят на потвърдените случаи на заразяване с коронавирус във Франция се е увеличил през последното денонощие със 708 и е достигнал общо 140 227. Броят на пациентите с коронавирус във френски болници е продължил да намалява - от 22 284 в понеделник до 21 595 във вторник. Тенденцията се запазва вече четири седмици. Броят на пациентите с коронавирус в интензивно отделение е спаднал от 2712 до 2542.

Властите в Испания планират да държат границите на страната затворени за повечето пристигащи от чужбина пътници до юли, предаде Ройтерс, като се позова на два източника от министерството на външните работи. Целта на мярката е да бъде предотвратена втора вълна на разпространение на коронавируса в Испания.

Границите с Франция и Португалия са затворени от началото на извънредното положение заради пандемията, обявено в средата на март. Мерките се отразиха изключително негативно върху ключовия за испанската икономика туристически сектор. Испанските власти започнаха да смекчават ограничителните мерки на фона на овладяването на епидемията в страната. Карантинните мерки ще бъдат в сила до 24 май, когато изтича и срокът на извънредното положение. Те обаче може да бъдат удължени.

Броят на смъртните случаи от коронавирус в Испания за последното денонощие е 184, съобщи здравното министерство. От вируса в Испания са починали общо 27 104 човека. Броят на заразените е 228 691 – 439 нови случаи. Тези данни са много сходни с данните от предишния ден и потвърждават стабилната от седмици тенденция към намаляване на параметрите на епидемията.

Италия съобщи за 195 жертви днес, което е повишение спрямо 172 смъртни случая вчера, съобщи италианската агенция за гражданска защита. Броят на новите случаи на заразяване обаче спадна до 888 спрямо 1402 вчера. Общо жертвите от началото на епидемията на 21 февруари достигнаха 31 106, с което страната става третата най-тежко засегната в света, след САЩ и Великобритания. Общият брой на заразените е 222 104, петият най-голям в света след САЩ, Испания, Великобритания и Русия. 893 от заразените са в интензивни отделения, спрямо 952 вчера. Броят на излекуваните е 112 541, в сравнение със 109 039 вчера.

494 души са станали жертва на коронавируса във Великобритания за последните 24 часа, с което броят на потвърдените смъртни случаи достигна 33 186, предаде Ройтерс, като цитира информация на здравното министерство. Ако се отчитат смъртните случаи, при които връзката с коронавируса не е потвърдена, броят на жертвите във Великобритания е над 40 000.

Вчера Великобритания съобщи за 627 смъртни случая, а за предишните три дни бяха регистрирани съответно 210, 269 и 346 жертви. Властите обаче твърдят, че от средата на април смъртността в страната намалява. За последното денонощие са открити 3242 заразени, което е понижение със 161 спрямо предишния ден.

От днес Великобритания облекчава карантинните ограничения, въведени на 23 март. Жителите на страната ще могат да излизат да се упражняват неограничен брой пъти, да се пекат на слънце и да пътуват с автомобил към отдалечени места за прекарване на свободното време. Новият режим засега се отнася само до Англия и не засяга жителите на трите останали административно-политически части на Обединеното кралство - Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Тамошните власти продължават да препоръчват на хората да излизат от къщи само при наложителни причини.

Според премиера Борис Джонсън данните позволяват на правителството да предприеме тази стъпка, защото има минимален риск случаите на заразяване да започнат да се увеличават отново. Опозицията и профсъюзите смятат решението на властите за преждевременно и недостатъчно обмислено. Синдикатът на здравните работници "Британската медицинска асоциация" предупреди, че правителственият план е "прекалено прибързан, прекалено объркан и прекалено рискован" и може да доведе до смъртта на хора.

Властите в Белгия днес съобщиха, че от 18 май в страната предстоят следващите стъпки за отмяна на ограниченията, въведени заради епидемията. Предвижда се да отворят музеите, библиотеките, фризьорските салони, при строго спазване на изискванията за безопасно разстояние между посетителите и служителите. Носенето на маски за служителите е задължително, а за посетителите - силно препоръчително.

Ще бъдат отворени също пазарите с до 50 сергии и големите паркове. Разрешава се спортуването заедно и на открито на до 20 души. Допустимото присъствие на погребения и сватби ще бъде разширено до 30 души. Остават затворени кафенетата и ресторантите, а масовите прояви са забранени до 30 юни.

Белгия отчита от втората половина на април трайно намаление в дневния брой на новозаразените и приетите в болница, както и постоянен ръст в броя на излекуваните. По данни, цитирани в местни медии, около половин милион души в страната вече имат антитела срещу новото заболяване.

Норвегия отваря границите си за хора от други европейски държави, които имат право на пребиваване или роднини в страната. Министърката на правосъдието Моника Мелан заяви, че Норвегия, която не членува в Европейския съюз, отваря границите си за гражданите на държавите от Европейската икономическа зона, която освен страните от ЕС включва още Великобритания, Исландия и Лихтенщайн. Всички сезонни работници ще имат възможност да влязат на територията на Норвегия, каза Мелан.

Броят на хората, заразени с новия коронавирус в Норвегия, нарасна за последното денонощие с 23 и достигна 8158. През последните две седмици дневният ръст на заразените остава стабилен, като за всяко денонощие беше под 50. Починалите в Норвегия по последни данни са 228, а 57 болни са хоспитализирани.

Броят на заразените с коронавирус във Финландия нарасна до 6054, като за последното денонощие се е увеличил с 51. По последни данни починалите в страната са 275. От 19 март до днес Финландия беше затворила границите си заради ситуацията с коронавируса. От утре вътрешношенгенските граници ще бъдат отворени за командировки и пътувания по неотложни причини, ще бъде възобновено обучението в училищата и това за деца в предучилищна възраст.

До края на май ще продължи забраната за събиране на групи от повече от 10 души. От 1 юни ще могат да се събират до 50 човека. До края на юли остава забраната за масови обществени прояви с участието на повече от 500 души. Освен това, от юни започва постепенно отваряне на театрите, музеите, библиотеките и ресторантите. Ще може да се провеждат и спортни състезания. Обучението във висшите училища ще продължи дистанционно до края на учебната година.

Окончателно от 1 юни в Гърция се отварят ресторантите и кафенетата, затворени още от март заради пандемията от коронавирус, заяви заместник-министърът на развитието Никос Папатанасис. Той уточни, че в края на май ще са известни резултатите от първите етапи на облекчаването на ограничителните мерки и може да се очаква да не се налага да се връщат вече отменени ограничения.

Той подчерта, че премиерът Кириакос Мицотакис е получил всички доклади и искания за отваряне на организираните плажове по-рано от предвиденото, дори през този уикенд, като ще обяви решението си до утре. Папатанасис каза още, че правителството разглежда възможността търговските центрове да отворят една седмица по-рано, на 25 май.

Когато пътуването до островите стане свободно на 25 май, тогава ще бъде разрешено и движението на частните плавателни съдове. На същата дата ще бъдат отворени и летните кина.

Чехия, Австрия и Словакия може да отворят общите си граници още на 8 юни, давайки възможност на своите граждани да пътуват в трите страни, заяви днес чешкият премиер Андрей Бабиш. Съседките обмислят как да отворят границите си в началото на летния туристически сезон, тъй като бележат сходен напредък в контролирането на пандемията от коронавируса.

Мисля, че някак може да се направи така, че на 8 или 15 юни нашите три страни да отворят границите си заедно, посочи чешкият премиер.

Бабиш отбеляза днес, че за момента не се водят разговори с Германия (най-големия търговски партньор на Чехия) за отменяне на ограниченията за пътуване, тъй като положението с епидемията там не е толкова стабилно, колкото в другите съседки на страната му. По данни от тази сутрин в Чехия има 8223 потвърдени случая на заразяване с коронавирус и 284 починали. През последните седмици страната смекчи рестрикциите, за да даде възможност за трансгранични пътувания при определени условия. Това включва граждани на ЕС, които пътуват по работа, и студенти от съюза, както и граждани от страни извън ЕС, които извършват сезонна работа или работят в здравеопазването.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?