Коронавирусът в Европа: Испански области затягат мерките

Коронавирусът в Европа: Испански области затягат мерките

Властите в няколко испански области затегнаха ограниченията заради коронавируса днес в опит да овладеят нарастването на новите случаи на зараза и да предотвратят тяхното преминаване в четвърта инфекциозна вълна, предаде Ройтерс.

Испания се справя по-добре от съседна Франция, където нивото на зараза доведе до невиждани за последните пет месеца нива на хоспитализациите. Но в последните три седмици всекидневните случаи на зараза отново бележат ръст в иберейската страна. През последните 14 дни случаите на зараза в Испания са средно 165 на 100 000 жители, а в средата на март те бяха едва 128 на 100 000 души. Но все пак те са далеч от пика от втората половина на януари, когато бяха 900 на 100 000 жители.

Има безпокойство, че увеличените социални контакти по Великден могат да влошат обстановката. Ето защо властите на Каталуния казаха, че налагат забрана на жителите да пътуват извън окръзите на местопребиваване. Мярката влиза в сила от петък.

В Страната на баските се преустановяват пътуванията по несъществени причини от и в областната столица Витория-Гастейс и в провинция Алава, където случаите на зараза са 400 на 100 000 души. Сходни мерки са взети и в град Тарасона в областта Арагона.

По-късно днес ще бъде внесена и яснота в правилата за носене на маски на плажовете, след като бе приет нов национален закон, който ги прави задължителни дори и при наличие на физическа дистанция и това породи повсеместно объркване.

Броят на пациентите в интензивни отделения във Франция е нараснал със 103, достигайки рекордната за тази година цифра от 5729, съобщи френското здравно министерство, цитирано от Ройтерс.

Броят на пациенти в отделенията за интензивни грижи е нараснал с 13,4 на сто спрямо предишната седмица. Това е най-голямото седмично увеличение от 13 ноември.

Броят на новорегистрираните смъртни случаи в Полша отбеляза днес нов рекорд - 954 в рамките на денонощие, макар че според говорител на здравното министерство това число включва и починалите по време на почивните дни за Великден и не отчита само 24-часов период.

Най-голямата държава в източното крило на Европейския съюз се бори с тежка трета вълна на пандемията от коронавирус, а здравните услуги са на предела на възможностите си, посочва Ройтерс.

Говорителят на здравното ведомство Войчех Андрушевич каза, че съобщеният днес брой включва и 100 болни, които са починали на Разпети петък, около 130 на Велика събота и 130 на самия Великден миналата неделя.

Предишният черен рекорд от 674 починали в рамките на денонощие беше през ноември. Общият брой на жертвите в страната вече е 56 659.

Днес Полша съобщи за 27 887 новозаразени. С тях общият брой на регистрираните случаи на зараза достигна 2 499 507.

Това е трагична статистика. Никога не сме имали такъв брой починали, заяви пред журналисти говорителят Андрушевич. Според него Полша е на път да преодолее пика на третата вълна на пандемията.

Ситуацията е особено тежка в южния миньорски регион Силезия, където вече не достигат болнични легла и пациентите са прехвърляни на други места.

В рамките на ограничителните мерки всички образователни, спортни и културни обекти са затворени, както и магазините, които не продават стоки от първа необходимост. Мерките ще останат в сила до 18 април, но правителството не изключва да ги направи още по-строги тази седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус