КПКОНПИ заведе дело за имущество за 13.3 млн. лв. срещу Гебрев и сина му

КПКОНПИ заведе дело за имущество за 13.3 млн. лв. срещу Гебрев и сина му

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е завела дело за отнемане на имущество срещу собственика на оръжейното предприятие "Емко" Емилиян Гебрев и неговия син Христо, съобщиха за Mediapool от комисията. Комисията иска от двамата да се отнемат имоти и пари по банкови сметки, но производството не засяга дялове в "Емко" и "Дунарит".

В момента срещу Гебрев тече и наказателно дело – за пране на пари. Разследването по него се води от спецпрокуратурата. То е заради покупката на русенския оръжеен завод "Дунарит". Той бе притежание на КТБ, а след фалита ѝ беше закупен от Гебрев. Сделката бе забранена от Комисията за защита на конкуренцията , въпреки че година по-рано по същия казус бе взето напълно противоположно решение. Прокуратурата твърди, че бизнесменът е знаел, че предприятието е придобито с престъпни пари.

"В далечната 2010-11 година "Дунарит" е бил придобит от кръга на КТБ. След колапса на банката на нас ни беше предложено да го купим и стабилизираме. Обвинението се състои в това, че "Дунарит" е бил придобит с престъпни пари. След като "Дунарит" е бил придобит с някакви престъпни пари 2010-2011 година, то значи и аз съм престъпник, че съм го купил. Това бяха години, когато банката беше обявявана за номер едно, номер едно, номер едно и самият мажоритарен собственик винаги номер едно, ако не сте забравили, и той ходеше само по червения килим. След като аз съм го купил, след това "Дунарит", значи аз съм участвал в това пране на тези пари. За моите пари, с които съм купил "Дунарит", никой не спори, те са ясни, те са доказани, че са 1000% чисти", заяви Гебрев в края на януари, след като му бе повдигнато обвинение.

Самият Гебрев твърди, че проблемите му са заради депутата от ДПС Делян Пеевски. В едно от телевизионните си участия той заяви, че цялата държава обслужва една офшорка, свързана с него.

"Има една фирма Виафот, която я свързват непрекъснато с него. Но аз в последно време започвам да си вадя изводите, че тази фирма май че е държавна. Защо всички държавни структури силови и спомагателни се втурват да ѝ помагат? Значи, за мен тя е държавна. Тя е офшорна фирма, но след като така се подпомага от държавата, значи нещо не е наред", заяви той.

Гебрев бе привикан в националното следствие малко преди да стане ясно, че е правен опит да бъде отровен през 2015 г. Бизнесменът твърди, че е имал сиптоми, подобни на бившия руски агент Сергей Скрипал, който беше отровен с веществото "Новичок". Българските власти мълчаха по случая 4 години и започнаха да говорят едва след като подробности се появиха в разследващия сайт Belingcat. От същия сайт стана ясно, че по време на отравянето на Гебрев у нас е идвал агентът руското военно разузнаване Денис Сергеев, замесен и в покушението срещу Скрипал.

След това у нас дойдоха екип британски разследващи, за да помагат в събирането на доказателства. Повече от два месеца няма нова информация за това разследване.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?