Крадците се изпокрадоха или защо Zamunda се умножи по две

Крадците се изпокрадоха или защо Zamunda се умножи по две

От сайта zamunda.net се пръкна още един - zamunda.se и интернет се напълни с обяснения как всъщност сайтът е откраднат и ощетените са го възстановили на нов адрес.
Малцина потребители знаят, че след пощата abv.bg най-посещавания български сайт е zamunda.net (Фейсбук и YouTube са с повече посещения, но не са български).

Тоест – става дума за една от най-мащабните кражби в държавата, макар и на сайт.

Особеното в случая е, че става дума за сайт, който е в зоната на здрача. С този сайт се споделят филми и музика, компютърни програми, всичките безплатно. За средния българин да плаща за програма или филм е недопустимо. И затова сайтове като zamunda.net и arena.bg са най-посещаваните.

Такива сайтове в западните страни се преследват, собствениците им попадат в затвора, защото нарушават законите. И българските закони са подобни, но у нас някак такива сайтове съществуват без особени проблеми. Тук политиката на ченгетата е специфична – хем преследват тези сайтове, хем ги оставят да съществуват. Това по-скоро прилича на рекет. Години наред примерно ГДБОП тормозеха zamunda.net и arena.bg, но не закачаха други подобни сайтове като data.bg и т. н.

В случая със zamunda.net се оказа, че проблемите на сайта възникнаха отвътре.
Проблемът е, че тук не може да се говори с имена. Никой не знае кой е собственик на zamunda.net. Ако се вярва на Явор Колев от ГДБОП, който се занимава с компютърните престъпления, собственикът на zamunda.net е някъде в Русия и той очаква оплакване от него. Същевременно той е посочвал като собственик сирийски гражданин. А единственото видимо лице на  сайта в България е бил Мартин Павлов, за който се твърди, че го е създал, а пак ГДБОП го е посочвало като реален собственик на „Замунда”. Той съобщи пред “Блиц”, че става дума за кражба и вече е бивш собственик на zamunda.net, но с отстранения от сайта екип го е възстановил на новия адрес zamunda.se.

Вече се изписа из интернет, че крадецът на сайта е един от администраторите на zamunda.net с ник break. Като използвал достъп до мейла, с който се управлява домейна - името zamunda.net, в нощта на 13 срещу 14 април копирал цялото съдържание на сайта на други сървъри и след това прехвърлил домейна към тях. После изтрил съществуващото съдържание на първоначалните сървъри и всички бекъп копия. В това се състои кражбата.

Сайтът е печелил от реклама неизвестно колко, но не малко, поради високата посещаемост. Сега рекламата вероятно ще се раздели между стария и новия сайт. Колкото и да е непрестижна и ограничена рекламата в пиратски сайт, поради огромните посещения в него тя все пак носи значителни приходи.

От стария сайт zamunda.net изчезнаха рекламите и се преместиха в новия.

Но не се знае кой от кого е откраднал Замунда. Няма имена. Останалите администратори на zamunda.net, чийто достъп до управлението на сайта бил отрязан от крадеца, намерили едно неизтрито от него копие на сайта и го възстановили на нов адрес zamunda.se. Това е шведски домейн, страна, прочула се с пиратската си партия и с thepiratebay.se (превежда се като „пиратският залив”) – световен лидер на торент-тракерите, тоест на сайтовете, с които се точат филми, музики и др. Наричат го споделяне. Гледаш филм, после го подаряваш и други да го гледат, качваш го в този сайт, тоест по-просто казано даваш някаква връзка, чрез която други потребители си копират от твоя компютър, докато е включен в мрежата (и не само от твоя). В Щатите и други страни това го наричат кражба. И то е така на практика. Спорът е тежък, скоро няма да се установи къде минава границата между възможността за свободно споделяне, което е същностна характеристика на интернет, и кражбата на авторски права. За Холивуд например торент-тракер сайтовете имат унищожителен ефект. Приходите на продуцентите се свеждат само до прожекции в киносалоните на САЩ и Канада. От останалите страни, дори европейски като Германия, Великобритания, приходите са доста по-незначителни. И така филмопроизводството се свива като бюджети и бълва все по-голям процент нискокачествени филми, със съкратени разходи. Като например сниманият в България екшън „Непобедимите” със Сталоун, Шварценегер, Брус Уилис и др., който беше невероятен боклук като качество на снимки, с бутафорни декори, костюми и т. н. Но това е дълга тема.

А кражбата в България си е кражба. Т. нар. крадец с ник break на свой ред обвинява останалите си колеги администратори в сайта (или съдружници?). Той твърди, че е основател на сайта и пусна съобщение до потребителите, в което казва: „Този сайт беше жертва на ръководството си. Алчността и политическите амбиции на някои хора бяха на път да се възползват от широката аудитория на Zamunda.NET и да превърнат Вас потребителите в заложници на амбициозен политически проект.

След вътрешен преврат, тези нечестиви хора бяха отстранени от ръководството на сайта и правомощията им върху цялата система вече не им принадлежат.

Ние не можем да допуснем свободата на п2п обществото да бъде застрашенa и употребена за популистки политически цели. Новото ръководство се ангажира да се бори с всички налични ресурси за запазване на независимостта на този сайт, неговото статукво и потребители.

Длъжни сме да ви предупредим, че бившата администрация на Zamunda ще се опита по всякакъв начин да попречи на работата ни и да си възстанови „загубеното“. Тези хора разполагат с достатъчно пари и контакти за да не се откажат в опитите си да придобият отново контрол върху независимия ресурс на сайта и да продължат да го ползват за личните си цели. Нашата мисия е да не го позволим. Ваше пък е решението кого ще подкрепите.”

На започналата дискусия по темата на страницата на Anonymous Bulgaria във Фейсбук, Анонимните заеха страната на стария торент тракер zamunda.net (виж тук).

Сегашният стопанин на zamunda.net призова потребителите да не се регистрират в новия сайт zamunda.se. Окрадените пък призоваха потребителите да се преместят при тях на новия адрес zamunda.se. Сайтовете, които осигуряват субтитри на български за филмите, подкрепиха новия сайт zamunda.se. Т. н. ъплоудъри, тоест хората, които имат началния файл на филм или друго и го споделят, са се преместили към новия сайт.

Както признава окупаторът на zamunda.net - break, ъплоудърите го напускат. А те са тези, които качват торенти на новите филми,музика и др.

Така най-големият български торент тракер се клонира, също както шведският thepiratebay.se съществува в няколко варианта - клонинги, подражатели, имитатори.

В разделянето на „Замунда” на две у нас подозират по-дълбоки причини. Намеците за политика на крадеца с ник break вероятно се отнасят за пореден опит да се направи пиратска партия в България. А това вече властта или някои политически сили не могат да го оставят неконтролирано. Мнозина искат такава партия да няма, а други искат да сложат ръка върху нея.

Дали тази кражба на най-големия български торент тракер се дължи на политика или просто е за пари, не е ясно. Ще се разбере тепърва по това кого ще преследва ГДБОП – новия или стария сайт. Когото не закачат, той ще бъде толерираният от властта.

Статията е публикувана в e-vestnik

Споделяне

Още по темата

Още от България