Кристалина Георгиева: Източноевропейските страни може да патрулират вместо да приемат бежанци

Кристалина Георгиева
ЕС ще успее да се договори с източноевропейските си членове да споделят бремето от бежанската криза. Това заяви най-високопоставеният източноевропейски служител в Европейската комисия Кристалина Георгиева в интервю за германския вестник "Ханделсблат".
 
Един от плановете, каза тя, може да предвижда източноевропейски членки да допринесат с някакви видове услуги като патрулиране по външните граници на ЕС вместо да приемат бежанци. Но дали това ще бъде политически приемливо, остава да се разбере.
 
Георгиева предупреди, че източноевропейските страни в ЕС създават у западните все повече впечатлението, че се интересуват единствено от финансовите облаги от членството си, а не от задължения като настаняване на бежанци. 
 
Западът, от друга страна, също трябва да признае, че страните от Източна Европа допринасят за съюза с евтин труд и леснодостъпни ресурси, което помогна на западни икономики като германската да постигнат растеж. 
 
Този принос, каза Георгиева, цитирана от БТА. 
 
Интервюто е взето при неотдавнашно посещение на европейския комисар за бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева в Берлин от главния редактор на вестника Кевин О'Брайън. В него тя говори за бежанската криза в Европа и структурните слабости в бюджета на ЕС, който възлиза на 155 милиарда евро годишно. 
 
Бежанската криза разедини Европейския съюз и настрои страните членки срещу германския канцлер Ангела Меркел, чийто призив за подслон и грижи за бежанците беше пренебрегнат от почти всички членки с изключение на няколко. България с население 7.3 милиона прие 14 хиляди бежанци, което е 0.2 на сто от населението ѝ. Германия с население 8.12 милиона прие 1.1 милион - или 1.4 на сто от населението ѝ. 
 
Други източноевропейски страни като Полша и Унгария приеха съвсем малко или николко. По този повод Кристалина Георгиева заяви, че въпреки конфликтите е сигурна, че ЕС най-накрая ще се споразумее как да бъде разпределено мигрантското бреме сред 28-те членки. 
 
На въпрос на "Ханделсблат" дали изразходваните в момента около 3 процента от годишния бюджет на ЕС за бежанците са достатъчни Георгиева отговори, че нуждите растат, но и съюзът е увеличил ресурсите. 
 
Тя припомни, цитирана от БТА, че в разгара на бежанската криза ЕС удвои финансирането за миграцията на 10 милиарда евро през последните две години от 4,5 милиарда евро, но призна, че дори и с това увеличение парите са едва 3 на сто от разходите на ЕС. 
 
На въпрос дали е необходимо ЕС да преразгледа приоритетите си и да преструктурира разходите, от които сега 80 процента отиват за селскостопански субсидии и инфстраструктурни и пътни проекти, еврокомисарят отговори, че това ще бъде обсъдено през втората половина на годината и при подготовката на дългосрочните бюджетни разчети за периода до 2020 г. и че тя като комисар по бюджета ще се опита да покаже как светът се променя и как европейският бюджет също трябва да се промени. 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа