Кризата в Македония: СДСМ и албанските партии бойкотираха консултациите при президента

Протестите в Скопие продължават, партиите взаимно се обвиняват

Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) и партиите на етническите албанци в петък отказаха да участват в предложените от президента Георге Иванов политически консултации. Така изгледите за решаване на политическата криза, която преди ден прерасна в насилие, намаляха още повече.

Обстановката в Скопие и около сградата на парламента е нормализирана след избухналите сблъсъци в четвъртък вечерта в Народното събрание, но се очаква протестите да продължат.

До ескалацията на напрежението снощи се стигна, след като за пръв път в историята на страната етнически албанец бе избран за председател на парламента. Талат Джафери от Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) получи 61 гласа в 120-местния парламент. За него гласуваха 49-те депутати на СДСМ, 9 от ДСИ (лидерът на партията Али Ахмети не участва в гласуването) и 3-та от Албанският алианс.

Депутати от ВМРО-ДПМНЕ оспориха вота с аргумента, че той не е протекъл както обичайно чрез електронно гласуване, защото парламентарната сесия била официално приключила.

След това стотици привърженици на ВМРО–ДПМНЕ нахлуха в парламента и биха депутати от социалдемократите и албанските партии. При сблъсъците са пострадали около 100 души. Лекарска помощ са получили 77 граждани, 22 полицейски служители и трима депутати, съобщи Министерството на вътрешните работи на Македония.

Полицията закъсня с реакцията и отблъсна протестиращите час и половина след началото на размириците, а в петък вътрешният министър Агим Нухиу подаде оставка.

Той осъди вчерашните сблъсъци в парламента и заяви, че част от структурите на министерството не си е свършила работата, за което ще трябва да отговаря.

Социалдемократите настояват да направят правителство с албанските партии

В петък ВМРО и СДСМ взаимно се обвиниха за насилието, но и двете партии призоваха за успокояване на напрежението.

Лидерът на македонските социалдемократи Зоран Заев обяви, че няма да присъства на лидерската среща, организирана от държавния глава Георге Иванов. Според СДСМ Иванов е един от виновниците за насилието.

"Направихме голяма крачка с избора на председател на парламента. Ще продължим по този път до сформирането на ново правителство. Поздравявам новият председател на парламента Талат Джафери", заяви Заев.

Той призова да се запази спокойствие, а служителите в държавните институции да работят съгласно законите.

"Вчера имаше опит за убийство с ясна цел и план, координиран с полицията", каза още Зоран Заев, който е един от пострадалите при размириците в парламента.

Партиите на етническите албанци също обявиха, че няма да участват в консултациите.

Лидерът на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети коемнтира от своя страна, че президентът Георге Иванов е част от проблема, а не от неговото решение.

Политическата криза в Македония продължава от месеци. Спечелилият с малка преднина предсрочните избори ВМРО-ДПМНЕ не успя да състави правителство, а президентът Георге Иванов отказа да даде мандат на лидера на Социалдемократическия съюз Зоран Заев, който получи подкрепа от партиите на етническите албанци в замяна на прокарването на техни искания, включително признаването на албанския за втори официален език в страната.

Протестите в страната продължават, като се стигна и до блокиране на пътища с искане за запазване на единството на републиката и срещу бъдещата коалиция между социалдемократите и албанските партии.

Конкретната причина за недоволството стана приемането на т.нар. Албанска платформа, която предвижда промяна на конституцията, на държавните символи и въвеждането на албанския като официален език на цялата територия на Македония.

Македония бе на ръба на гражданската война по време на бунт на албанското малцинство през 2001 г., преди международно посредничество да успокои ситуацията, припомня Ройтерс.

Взаимни обвинения

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, който по време на безредиците беше във Виена, обвини от своя страна за насилието Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ),

Той определи избора на новия председател на парламента като незаконен опит на СДСМ и партиите, които го поддържат. По думите му този избор нарушава всички демократични и законови процедури и е допринесъл за увеличаване на напрежението и поляризацията.

"Днес настъпи лош ден за Македония, който ще има последици за дълго време. Никога не съм мислил нито да дойда, нито да остана на власт с насилие и телесна повреда на други хора, нито поддържам други да го правят", каза Груевски.

Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) призова за максимална въздържаност на гражданите и обяви, че тяхното мнозинство заедно с албанските партии няма да попречи на демократичните процеси.

От партията призоваха за смиреност, както и никой да не се поддава на сценариите на насилие и провокации.

"Необходимо е всеки да носи своята отговорност и да допринесе за успокояване на напрежението, тъй като само така ще стане възможен пътят и развитието на демокрацията в Македония, което е основен държавен интерес“, посочват от партията.

СДСМ обещава, че в предстоящия период ще бъде изпълнена волята на народа, а виновните за вчерашното насилие ще бъдат изправени пред закона.

Георге Иванов: Депутатите носят отговорност за ситуацията

Македонският президент Георге Иванов призова от своя страна за спокойствие и "разумно и отговорно поведение".

"Депутатите носят главна отговорност за възстановяване на положението в съответствие с конституцията и законите, които бяха нарушени", заяви Иванов.

Международната реакция

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини осъди насилието.

"Ние осъждаме . . . нападенията срещу депутати в Скопие. Проявите на насилие в парламента са напълно неприемливи", каза тя.

Американското посолство в Македония осъди насилието в парламента, като каза, че нападението "е несъвместимо с демокрацията и е неприемлив начин за уреждане на различията".

Посолството заяви, че мнозинството от депутатите е избрало етническия албанец Талат Джафери за председател на парламента. То изрази готовност да работи с Джафери, "за да подкрепи демокрацията и да поощри интересите на Македония".

Тирана призова албанците да не се поддават на провокации

Съпроводените с насилие протести в македонския парламент предизвикаха тревога в съседна Албания, чието правителство призова "политическите лидери да проявят сдържаност и да избягват реторика, която може още повече да изостри напрегнатата обстановка".

Албанското външно министерство каза, че следи "изострянето на обстановката в Македония с голямо безпокойство".

"Подобни сцени на насилие срещу избраните представители на македонския народ са неприемливи", заяви министерството.

Албанският премиер Еди Рама посъветва албанците в Македония да не се поддават на провокации и да бъдат пример за това как "всички ние, заедно, не искаме края на Македония“, а само стабилност и продължаване на демократизацията.

Властите в Косово също изразиха тревога.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани