Протестиращи нахлуха в македонския парламент и биха депутати

Напрежението ескалира, след като за пръв път етнически албанец стана председател на НС

Протестиращи нахлуха в македонския парламент, след като социалдемократите и партиите на етническите албанци избраха албанец за председател на парламента, съобщиха световните агенции.
 
Нахлулите в сградата са поддръжници на бившия премиер Никола Груевски и на партията ВМРО-ДПМНЕ.
 
Депутатите от новото парламентарно мнозинство останаха заключени в стаята за пресконференции заедно с група журналисти. Протестиращите обаче успяха да влязат и да ударят лидера на социалдемократите Зоран Заев и други депутати.
 
В социалните мрежи бяха разпространени снимки на пострадали народни представители. 
 
След повече от два часа специалните части влязоха в парламента, успяха да отблъснат протестиращите и евакуираха депутатите. За да разгони демонстрантите около парламента, полицията използва и шокови гранати.
 
От вътрешното министерство съобщиха, че при размириците са били ранени и полицейски служители. Според свидетели охраната на парламента е изнесла и човек в безсъзнание.
 
Страната от месеци е в политическа криза, която се изостри след искането на етническите албанци албанският да бъде признат за официален втори език.
 
Спорен избор на новия председател на парламента
 
До ескалацията на напрежението в четвъртък се стигна, след като Талат Джафери от албанската партия Демократически съюз за интеграция (ДСИ) стана първият етнически албанец, избран за председател на парламента в Македония, откакто малката балканска страна обяви независимост от бивша Югославия през 1991 г.. 
 
Депутати от ВМРО-ДПМНЕ обаче оспориха вота и казаха, че той не е протекъл както обичайно чрез електронно гласуване, защото парламентарната сесия била официално приключила, допълва Ройтерс. 
 
Изборът стана след като председателстващият днешното заседание Трайко Веляновски прекрати заседанието, но в пленарната зала останаха депутатите от СДСМ и тези от албанските формации. 
 
Така Джафери бе избран с 62 гласа в 120 местния парламент. В него СДСМ има 49 депутати, партията на Али Ахмети ДСИ - 10, а Албанският алианс - 3.
 
В същото време депутатите от ВМРО-ДПМНЕ скандираха - "Това е държавен преврат". 
 
След като положи клетва, Джафери се обърна на албански език към народните представители. 
 
Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ изпяха македонския химн, а депутатът от "Беса" Зекирия Ибраими поиска да бъде изпълнен и албанския. След това всички албански депутати започнаха да изпълняват албанския химн.
 
Груевски призова за ускопокояване на страстите
 
Късно вечерта в четвъртък лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, който е на посещение във Виена, призова протестиращите за спокойствие. 
 
"Насилието не е решение, необходимо е успокояване на страстите. Народът не трябва да се поддава на провокациите на СДСМ и на тези, които искат да пратят държавата в още по-дълбока криза".
 
Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан също осъди насилието. 
 
"Осъждам най-остро нападенията срещу депутатите в Скопие. За насилието няма място в парламента. Демокрацията трябва да бъде зачитана“, каза Хан.
 
Няма изгледи за изход от политическата криза
 
Македония вече месеци наред е в политическа криза и няма изгледи тя да бъде решена.
 
Победителят на предсрочните избори ВМРО-ДПМНЕ не успя да състави правителство, а президентът Георге Иванов отказа да даде мандат на лидера на Социалдемократическия съюз Зоран Заев. 
 
Протестите в страната продължават, като се стигна и до блокиране на пътища с искане за запазване на единството на републиката и срещу бъдещата коалиция между социалдемократите и три албански партии. 
 
Конкретната причина за недоволството стана приемането на т.нар. Албанска платформа, която предвижда промяна на конституцията, на държавните символи и въвеждането на албанския като официален език на цялата територия на Македония.
 
Македония бе на ръба на гражданската война по време на бунт на албанското малцинство през 2001 г., преди международно посредничество да успокои ситуацията, припомня Ройтерс.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?