Македония се отказва от псевдоантичната си история и паметниците гротески (Виж пълния договор)

За разлика от споразумението със София, има повече ангажименти и конкретни срокове

Македония ще се откаже от псевдоантичната си история и до шест месеца ще "разгледа статута" на паметниците, които се отнасят към историята или културното наследство на Гърция. Това е заложено в проектодоговора за името между Скопие и Атина, който бе публикуван от македонското правителство. 
 
 
Според гръцки източници той ще бъде подписа в неделя от министрите на външните работи Никос Кодзиас и Никола Димитров. Церемонията ще се проведе на македонската страна на Преспанското езеро.
 
За разлика от договора за добросъседство с България в този Скопие е поело повече конкретни  ангажименти за решаване на спорните исторически въпроси, които са обвързани и с конкретни срокове.
В последните години македонската столица бе осеяна с паметници на герои от античността. Освен това бяха издигнати и монументи на цар Самуил, Гоце Делчев, Яне Сандански и други, които са част от българската история. Сегашният премиер Зоран Заев се разграничи от проекта "Скопие 2014“, който започна през 2009 г. и промени облика на центъра на града, но не всички паметници ще бъдат премахнати.
 
В договора не е посочено какви конкретни мерки трябва да предприеме Скопие, но говорителят на македонското правителство Миле Бошняковски обясни, че се планира на паметниците да бъдат поставени надписи с обяснения. 
 
"Например "Воин на кон" ще се нарича паметник на Александър Македонски с обяснението, че е символ на гръцкия античен период и остава като символ на приятелството между Македония и Гърция. Същото важи и за паметника на Филип II и Олимпия. Всички паметници ще бъдат маркирани в посока засилване на приятелството. Не се срамуваме да наричаме паметниците такива, каквито са“, допълни Бошняковски.
 
Сред паметниците в Скопие се откроява и този на Майка Тереза, която е родена в Скопие. 
 
Гърция и Македония ще следят дали другата страна използва техни символи, считани за "част от историческото или културното наследство". 
 
Така Македония няма да може да използва т. нар. "Звезда на Виргина" - символ на Македония, който Атина възприема като свой и който беше част от македонското знаме до средата на 90-те години на миналия век.
 
Македония се съгласява, че езикът и другите характеристики на страната не са свързани с античната история на Гърция.
 
По примера на договора с България в този с Гърция също е предвидено обща комисия да разгледа спорните исторически въпроси.
 
Евродепутатът Андрей Ковачев от Европейската народна партия коментира за пореден път, че подкрепата за членството на Македония в ЕС и НАТО трябва да бъде обвързана безусловно с прекратяване на фалшификациите на историята. 
 
"Надявам се много по договора за добросъседство да има пробив по тези исторически въпроси, да има пробив и там. Без пробив там, аз смятам, че ние няма как да продължим напред с една безусловна подкрепа на фалшификатори на историята", коментира Ковачев. 
 
Правителството на македонския премиер Зоран Заев се съгласи да подпише договори с България и Гърция, за да се придвижи страната към членство в Европейския съюз и НАТО. 
 
"Северна Македония" 
 
Основният въпрос, който решава проектодоговорът между Атина и Скопие, е многогодишният спор за името. За да влезе в сила, той трябва да бъде ратифициран от двата парламента и евентуално да бъде одобрен с референдум в Македония. 
 
"Водени от духа на демокрацията, Първата и Втората страна в договора, се съгласяват официалното име, за вътрешна и външна употреба на втората да бъде Република Северна Македония, а официалният ѝ език – македонски", се посочва в договора. 
 
Страните се съгласяват, че под термините "македонски“ и "Македония“ имат право да разбират както северната гръцка област, така и по-новата държава. 
 
Атина от своя стана се задължава да не се противопоставя на присъединяването на Македония в международни организации, в които членува, и по специално в Европейския съюз и НАТО.
 
В договора двете държави поемат и ангажимент за укрепване на атмосферата на доверие и добросъседските отношения в региона и въздържане от ревизионизъм и иредентизъм. 
 
Македония и Гърция откриват посолства
 
Двете страни поемат ангажимент да нямат претенции към границите си и да уважават суверенитета си. Няма да бъдат толерирани и каквито и да е неприятелски действия.
 
Двете държави ще променят статута на двустранните си отношения, като ще ги издигнат до ниво посолства, каквито в момента нямат. 
 
Гърция и Македония ще работят за укрепване на икономическите си връзки и на инфраструктурата помежду си и ще си сътрудничат в много сектори като отбрана, наука, гражданско общество и пр.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят