Куйович се "майтапи" с Върховния касационен съд

Куйович се "майтапи" с Върховния касационен съд
Осъденият на две инстанции за наркотрафик Будимир Куйович показа пълното си неуважение към българското правораздаване. В четвъртък той се яви пред Върховния касационен съд (ВКС), който трябва да вземе окончателното решение по делото или да го върне за ново разглеждане.

Заседанието обаче бе отложено, тъй като Куйович поиска още един адвокат и нов преводач. Той заяви, че не е имал време да се подготви за процеса, тъй като бил уведомен за него в началото на седмицата. Говорейки през цялото време на върховните съдии на "ти", на български език, който научил в затвора, Куйович се оплака и от преводача, който говорел на сърбохърватски.

"Аз съм гражданин на Черна гора и по конституция официалният език, който говоря, е черногорски. Ако искаш да си говорим на черногорски, и половината няма да разбереш", обърна се той към председателя на съдебния състав Савка Стоянова.

Прокурорът обаче изтъкна, че подсъдимият е роден в бивша Югославия, в която официалният език е бил сърбохърватски и не би трябвало да има проблем с превода. Освен това представителят на държавното обвинение заяви, че правото на защита на Куйович не е нарушено, защото в залата присъстват негови адвокати.

Съдът обаче отложи заседанието и препоръча на черногореца за следващото да си осигури и адвокат, и преводач.

В същото време се разбра, че в хода на досъдебното производство подсъдимият е заявил, че владее писмено и говоримо български език.

Покрай фалшивите паспорти на Куйович и съмненията за покровителстване от МВР стартира серията от скандали във вътрешното министерство, които доведоха до оставката на бившия министър Румен Петков.

Освен Куйович подсъдими за трафик на хероин са Николай Писков, Михаил Янков и

Стойков Дойчев. Всички искат отмяна на присъдите си, наложени им от Окръжния съд в Хасково и потвърдени с решение на Апелативния съд в Пловдив.

Подсъдимите настояват за оправдателни присъди, или за връщане на делото за ново разглеждане поради допуснати съществени процесуални нарушения.

Будимир Куйович бе осъден на 16 г. лишаване от свобода при първоначален строг режим и на глоба 220 000 лв. за организиране и ръководене на престъпна група за трафик на наркотици.

На Николай Писков беше наложено наказание от 10 години лишаване от свобода и глоба 100 000 лв., на Михаил Янков - 15 години затвор, а на Стойко Дойчев - 10 години затвор и глоба 100 000 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?