Ламбовски: Симеон да отговори "не", ако Путин поиска "Булгаргаз"

Ключов въпрос по време на предстоящото посещение на руския президент в България е дали Владимир Путин ще поиска мажоритарно участие на "Газпром" в "Булгаргаз". Ако това се случи, правителството на всяка цена трябва да защити българските интереси. Тази позиция заяви днес депутатът от НДСВ Димитър Ламбовски.

Реална е опасността България да изпусне шанса за пренос на азиатската газ за ЕС, смята депутатът, който окачестви като национално предателство пасивността на кабинета Сакскобургготски за изминалите две години.

Ламбовски напомни, че Гърция и Турция вече са подписали договор за изграждане на газопреносна мрежа. Ако Гърция успее да се пребори за транзита на каспийската газ до Италия и оттам за ЕС, България ще изгуби само 1 милиард долара от инвестициите за трасето и още толкова от транзитните такси. Това веднага ще ни превърне в третостепенна държава, пропиляла безотговорно географската си позиция в Югоизточна Европа и стратегическите си интереси, твърди той.

По подобен начин изпуснахме инфраструктурните проекти за Азия с аргумента, че няма трафик. А трафик няма, защото няма инфраструктура, коментира още Ламбовски.

Той е категоричен, че ако руското дружество "Газпром" стане мажоритарен собственик в "Булгаргаз", Русия ще поиска да сложи ръка и на транзита. Според него трябвало да се намери разумен компромис между руския и немския капитал, който също се интересувал от енергийната сфера в България. Ламбовски напомни, че немското дружество "Рургаз" е най-големият кредитор на "Газпром".

Трябва да се поучим от примера с приватизацията на газовите дружества в Чехия и Унгария и да защитим националните си интереси, а не да стане като златната ни акция в Лукойл, която всъщност е една кръгла нула, заяви още той.

Споделяне

Още от Бизнес