"Лекари без граници" зоват правителствата да позволят спасяването на мигранти в морето

"Лекари без граници" зоват правителствата да позволят спасяването на мигранти в морето

Неправителствената организация "Лекари без граници" отправи в четвъртък призив към правителствата на държавите по света корабът на благотворителната организация "Акуариус" да получи нов флаг след решението на Панама да отмени регистрацията му, предаде Франс прес.

"Приканваме всички правителства, не само европейските, правителствата, които милеят за живота на хората, да ни бъде даден флаг", заяви Клаудия Лодезани, ръководител на "Лекари без граници" за Италия, на пресконференция в Рим.

"Искаме да продължим да работим в Средиземно море - морето, което днес е най-опасното в света - по прозрачен начин и при зачитане на закона, както винаги сме го правили", добави Лодезани.

Нает от две НПО - "Лекари без граници" и "Ес О Ес Средиземно море" - "Акуариус" е последният плавателен съд в централната част на Средиземно море, който изпълнява хуманитарна дейност и спасява мигранти, които се опитват да достигнат Европа.

Панама обяви в събота, че ще свали своя флаг от кораба заради "незачитане" на "международнтите съдебни процедури", свързани със спасяването на мигранти в морето.
Предполага се, че панамските власти са били подложени на натиск от правителството в Рим да отнемат регистрацията на кораба, макар че Италия отрича, отбелязва ДПА.

В момента "Акуариус" се намира край Малта с 58 мигранти на борда и се опитва да ги прехвърли на друг плавателен съд в международни води. Мигрантите трябва да бъдат изпратени в Германия, Португалия, Франция и Испания, които се договориха да ги приемат. След това "Акуариус" ще се отправи към Марсилия, където панамските власти ще могат да свалят флага му.

Запитан каква е възможността "Акуариус" да плава под флага на Ватикана, Фредерик Пьонар, директор за операциите в "Ес О Ес Средиземно море", каза, че такова предложение "ще бъде приветствано". Като суверенна държава Ватикана има свой корабен регистър, който, според Пьонар, не е бил използван от повече от един век.

Корабите на НПО почти изчезнаха от маршрута Либия-Италия, защото италианският вътрешен министър Матео Салвини до голям степен им забрани да влизат в италиански пристанища, изтъквайки, че тяхната дейност насърчава нови мигранти да се опитат да прекосят Средиземно море.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа