Лекари получавали по 150 лева да предписват ненужни кардио манипулации

Лекари получавали по 150 лева да предписват ненужни кардио манипулации
При акция на МВР и ДАНС в районната здравна каса в Ловеч бяха открити пликове с пари, върху които стоят имената на лекари, за които се предполага, че са предписвали скъпи манипулации на свои пациенти без те да имат нужда от тях.

От полицията в Ловеч съобщиха, че при акцията са иззети 51 675 лева. Иззети са още документи на специализирани медико-диагностични лаборатории в Ловеч и София и на Многопрофилната болница за активно лечение по кардиология във Варна.

По информация на в. “24 часа“ здрави пациенти от разградско са карани през юли и август с микробуси в Ловеч. Джипитата, които са им поставяли диагнози, са получавали по 150 лв., ако ги насочат към частната клиника за инвазивна кардиология в града. Толкова била и тарифата и за специалисти кардиолози, които също могат да препоръчат скъпата манипулация.

После групата пациенти са извозвани до частните клиники в Ловеч, Велико Търново и Варна с техни бусове, разказаха лекари от Разград, пожелали анонимност.

Хората са набирани предимно от джипита с много пациенти като тези в град Завет, в селата Брестовене, Острово, както и от лекарите в разградско с пациенти от етническите малцинства.

Лекари от Разград обясниха, че са изпращани хора без никакви показатели за операция. Затова вместо близо 20% от пациентите, което е в реда на нормалното, в някои райони близо 80% от хората са препращани за интервенция.

Става въпрос за манипулации на стойност между 2000 и 5000 лева, които се плащат от Здравната каса.

Дъщерята на директора на районната каса в Ловеч е съсобственик именно в частна кардиоклиника.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?