Лекарски протести стартират с вота на недоверие към кабинета

Лекарски протести стартират с вота на недоверие към кабинета

ДСБ и СДС обявиха във вторник, че целта на внесения вот на недоверие е да се покаже неспособността на тройната коалиция да се справи с кризата в здравеопазването и да очертае “дълбоките противоречия” по този въпрос между БСП и двете либерални партии в управлението – НДСВ и ДПС.

Междувременно от съсловните организации на лекарите и здравните работници заявиха, че от сряда, когато е насрочен дебатът по вота на недоверие, започват протести в цялата страна. Всеки ден медиците ще спират работа за час заради кризата в здравеопазването.

Управляващите признаха, че имат разногласия по ключови въпроси за бъдещото развитие на сектора, но увериха, че в скоро време ще постигнат общо решение.

“Неадекватен министър”

Десните се обединиха около становището, че Радослав Гайдарски е “неадекватен министър”, който не може да проведе здравната реформа. Според опозицията фактът, че премиерът на два пъти връща стратегията за развитие на сектора на собствения си министър говори достатъчно за неговите възможности да се справи с кризата.

От СДС заявиха, че политическата цел на вота е да принудят ДПС и НДСВ да вземат решение дали да подкрепят “постокомунистите” в опитите им да върнат “съветската здравна система”в България.

“Засега за тази кризата отговорност носят само от БСП, но ако другите две партии гласуват против този вот, то и те ще поемат своята отговорност за кризата”, заяви във вторник депутатът от ОДС и член на здравната комисия в парламента Иван Колчаков.

От “Раковски” 134 добавиха, че не нормално министърът на здравеопазването да е от БСП, шеф на НЗОК да е негов зам.-министър, а председател на Здравната каса да е Румяна Тодорова, сестра на червения депутат Илияна Йотова.

Национализация и лавинообразна либерализация

По думите на лидера на ДСБ Иван Костов, в сектора текат паралелни процеси на национализация и на лавинообразна либерализация, в която здравните услуги се предоставят срещу заплащане. Това е предопределено от позицията на социалистите, които държат на централизирано държавно управление на сектора и ликвидиране на договорното начало, а партньорите в коалицията искат легализиране на доплащането и развитието на доброволното осигуряване.

“Такава практика няма никъде. Начинът, по който се развива здравеопазването, събира най-дълбоките пороци на двете системи. Ние се надяваме тези практики да бъдат спрени и да се тръгне към завършване на реформата. В момента който не може да плаща, умира”, добави лидерът на ДСБ.

ДСБ настоя да спре партийната намеса в здравната система и “разбиването” на лекарския съюз. Партията е за ограничаване на бюрократичните процедури и административните разходи, увеличение на средствата за профилактика, спиране на национализацията на загубите на болници.

Според ДСБ управляващите трябва да поставят финансирането на болници в зависимост от свободния избор на пациентите и да създадат конкуренция в сектора. Другите предложения са да се въведе лична осигурителна сметка и здравна карта, да има минимална осигурителна вноска ( за децата, социално слабите и пенсионерите плащана от държавата), да се върне независимият статут на НЗОК.

Преди близо две седмици лекарите и медицинските сестри от цялата страна излязоха на национален протест заради кризата в здравеопазването, каквато управляващите отричат да има. Медиците поискаха повече пари за сектора, както и оставката на председателя на управата на здравната каса и зам.-министър на здравето д-р Емил Райнов.  

Лекарите настояваха и за среща с премиера, но той отказа да разговаря с тях заради претоварената си програма. Така според медиците министър-председателят е показал “неглижиране на кризата в българското здравеопазване”.

Медицинските работници увериха, че предстоящите им протести няма да възпрепятстват работата на болниците или лечението на пациентите.

Тройната коалиция още спори по ключови въпроси  

Във вторник БСП, НДСВ и ДПС проведоха отделни заседания за стягане на редиците преди вота. Възможно депутати от царската партия да подкрепят  опозицията, въпреки че политическото решение на групата е да гласува “против” вота на недоверие и да не излиза от управлението, посочи председателят на ПГ на НДСВ Анелия Мингова.

Готви се Националната здравна стратегия, каза пред Mediapool Хасан Адемов от ДПС, но не уточни докъде са стигнали преговорите.

Стратегията е почти готова, каза Гайдарски след като бе изслушан от ПГ на Коалиция за България.

Според него тройната коалиция постигнала съгласие по 80-90 % от проблемите, останалите щели да бъдат изяснени в "следващите дни и седмици".

Разногласията са най-вече за това дали да има демонополизация на здравната каса и да се увеличат ли парите за здравните вноски, обясни Гайдарски.

Според ДПС на пазара трябва да има няколко каси, които да покриват основния пакет от медицински дейности и гражданите да избират къде да внасят вноските си. НДСВ искат да се въведе и доплащането на лечението.

"Ако бяхме единна партия, както беше по време на г-н Иван Костов, сядаме за една нощ, гласуваме и на другия ден всичко е готово", каза Гайдарски. Освен това левицата търси и "консенсус с опозиционните партии" по проблема, уточни той.

Въпреки признанието за липса на обща нова стратегия, депутатът от БСП и член на здравната комисия Петър Мръцков каза пред Mediapool: “В момента ние изпълняваме правилната стратегия за развитие на здравеопазването”.

Според БСП протестите на лекарския съюз са платени и целят дестабилизация на сектора.

Във вторник Изпълнителното бюро на партията даде инструкции на министър Гайдарски и заместника му Райнов как да се държат по време на дебата, но подробности от “стратегията” така и не са известни. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?