Лекарският съюз иска отваряне на резерва на касата

Управителят на НЗОК Глинка Комитов (вляво) и председателят на БЛС Венцислав Грозев.

Българският лекарски съюз (БЛС) настоя за отваряне на резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), за да се осигурят по-високи месечни бюджети на болниците. Искането дойде след като болнични директори и регионални съсловни организации се оплакаха, че парите за второто тримесечие са орязани.

От здравната каса обясниха, че средномесечният разход за дейностите в болничната медицинска помощ през 2016 г. е бил в размер на около 134 млн. лв. За месеците декември 2016 г., януари, февруари и март 2017 г., до влизане в сила на Националния рамков договор Надзорният съвет на касата е определил с решение средномесечна стойност в размер на близо 137 млн.лв.

"Настоящият Надзорен съвет на НЗОК, освен че отложи взетото решение за заплащане на надлимитната дейност, промени средномесечната стойност, като я намали от 137 млн.лв. на 133 млн. лв., считано от 1 април 2017 г., поради ограничението в предвидената годишна сума за 2017 г. за болнична медицинска помощ от 1.6 млрд. лева. НЗОК е длъжна да изпълни това решение", заявиха от здравната каса, демонстрирайки, че се разграничават от решението на Надзорния съвет.

Заложен е обаче 3% буфер, в рамките на който болниците могат да надскачат разходите си и така отново да получават по 137 млн. лева месечно.

“БЛС винаги е твърдял, че бюджетът на НЗОК се планува с дефицит и във връзка с това, ръководството на съсловната организация ще предприеме мерки за актуализацията му, чрез отваряне резерва на НЗОК, за да се предотврати финансово изнемогване на системата”, заявиха от Лекарския съюз.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?