"Летище София" отчете рекордна 2017 г.

Обслужените пътници са близо 6.5 млн.

"Летище София" отчете рекордна 2017 г.

Изминалата 2017 година е била рекордна в историята на столичното летище, отчетоха от държавното дружество.

Обслужените пътници са близо шест и половина милиона (6 490 096), което е ръст от 30.3% спрямо 2016 г.

Рекордно увеличение на пътниците е отбелязвано през всеки един месец на 2017 година.

През Терминал 1 са преминали 36 на сто от всички пътници, а останалите през Терминал 2.

Традиционно, най-силни месеци по отношение на обслужените пътници са юли, август и септември с над 600 хиляди пътуващи във всеки един от тях.

Десетте най-предпочитани дестинации през изминалата година са Лондон, Милано, Варна, Рим, Амстердам, Брюксел, Мадрид, Тел Авив, Франкфурт и Мюнхен.

През изминалата година са излетели и кацнали общо 57 670 самолети, което е ръст от над 11 на сто спрямо 2016 г.

Обработените товарни и пощенски пратки са сходни спрямо тези от предходната година и възлизат на 21 хиляди тона на годишна база.

От "Летище София" не съобщават какви са финансовите резултати на държавното дружество за изминалата година и не става ясно дали рекордният брой пътници е довел до рекордни приходи и печалба.

Зимното разписание на летище "София" 2017/2018 г. предлага избор от над 20 авиокомпании, които изпълняват директни полети до 63 дестинации в Европа и Близкия Изток.

За последно транспортният министър Ивайло Московски обяви, че очаква до края на месеца да бъдат обявени параметрите за бъдещата концесия на летището.

Предишният опит на правителството на ГЕРБ да отдаде аерогарата на частен оператор се провали след като служебния кабинет на Огнян Герджиков прекрати процедурата с аргумента, че така направена е неизгодна за държавата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?