Лидерката на медсестрите отново е уволнена и те отново протестират в нейна защита

Лидерката на протестите на медицинските сестри Мая Илиева е освободена и от новото си работно място – белодробната болница "Света София", което стана причина нейни колежки отново да излязат на протест във вторник в нейна защита. Ръководството на болницата е решило да не продължава договора ѝ след изпитателния срок, като според Илиева тя е репресирана заради синдикалната ѝ дейност, свързана с по-добри условия и заплащане за персонала в условията на извънредното положение около Covid-19. През лятото на миналата година тя беше уволнена от болница "Токуда", като според нея причината отново бе синдикалната ѝ дейност, докато ръководството на болницата твърдеше, че става въпрос за нарушения от нейна страна.

Медицински сестри от Синдиката на медицинските специалисти протестират пред многопрофилната болница по белодробни болести "Света София" заради репресиите и уволненията на техни колеги от страната. Конкретният повод за протеста е, че в края на миналата седмица ръководството на белодробната болница не продължи договора за работа на председателката на синдиката медицинската сестра Мая Илиева.

Илиева заяви във вторник, че тя не е единствената потърпевша и че е бил съкратен щатът на колежката ѝ синдикален лидер на многопрофилната болница в Стара Загора. Според Илиева причината отново е синдикалната дейност за по-добри условия на труд и по-добро заплащане. 

Илиева заяви, че останалите искания на протестиращите от март миналата година сестри също не са били изпълнени. Те така и не успели да разберат дали предложената от здравния министър Кирил Ананиев методика за по-справедливо разпределение на възнагражденията в болниците работи заради извънредното положение около коронавируса. "Не можахме да разберем дали действа методиката на Кирил Ананиев. По време на пандемията болниците бяха доведени почти до фалит поради това, че нямат оборот и клиенти. За това сега сме оставени на благоволението на касата да плаща 85% от стойността за този период миналата година. Очакваме и социалното министерство да промени Наредбата и медицинските сестри, работещи в реанимация да минат на 7 часово работно време, а не на 8. Както и болниците да не са търговски дружества", коментира Илиева.

Протестиращите сестри разиграха етюд пред болницата, в който директори, министри и депутати разстрелват медицинските специалисти.

"На практика ни разстрелват с неглижирането си. Не може да не ти пука, когато гледаш една сестра как се грижи сама за 30 човека, как пада. Изнемогваме и затова няма да спрем да се борим", разказа една от протестиращите сестри Веселина Ганчева.

Тя казва, че е изгубила вярата си в институциите защото освен лицемерие нищо друго не са видели от тях. Все пак тя посочи, че има промяна във възнагражденията им.

Протестната акция ще продължи и по-късно през деня, като в 14 часа сестрите ще бъдат пред Министерството на здравеопазването, а след това и пред Министерския съвет, където ще опънат палатка и ще поставят плакат с лозунг "Не на репресиите".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?