Мадуро отхвърли евроултиматума за предсрочни избори

Мадуро смята, че Европа греши спрямо Венецуела

Европейските страни трябва да се откажат от ултиматума за насрочване на извънредни избори във Венецуела, заяви президентът на страната Николас Мадуро в интервю за турската телевизия "СиЕнЕн Тюрк", публикувано в неделя.

Ден по-рано Германия, Франция и Испания обявиха , че са готови да признаят опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, ако до 8 дни сегашният държавен глава Николас Мадуро не свика избори.

"Европа отново прави грешка спрямо Венецуела. Те игнорират нашата история, независимо от 200-годишната ни свобода. Ние се гордеем с нашата свобода, в нас тече кръвта на нашите освободители. Те са длъжни да се откажат от ултиматума, никой не смее да ни поставя ултиматуми", заяви Мадуро.

Според него лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо е "нарушил всички възможно закони и конституцията" като се е провъзгласил за изпълняват длъжността на президент.

"Аз не съдя, съд ще реши какви стъпки трябва да се предприемат за обезпечаване сигурността на нашата страна и нашата конституция", отбеляза той. Освен това той припомня, че в "най-скоро време в страната ще има парламентарни избори", а поредните президентски са насрочени за 2020 г.

Мадуро също така коментира, че американският президент Доналд Тръмп недооценява нито Венецуела, нит Латинска Америка, нито целия останал свят.

"Той не е лидерът, който може да се справи с трудности", каза още венецуалският президент.

По -рано в неделя венецуелският министър на външните работи Хорхе Ареаса също заяви в ООН, че никой няма право да поставя срокове, нито да ни казва дали трябва да има избори или не.

Преди това държавният секретар на САЩ Майк Помпейо призова всички страни да подкрепят венецуелския народ в опита му да се освободи от това, което той нарече "незаконна мафиотска държава“ на Николас Мадуро.

Русия от своя страна отново обвини САЩ, че се опитват да извършат преврат в латиноамериканската държава.

Междувременно военният аташе на посолството на Венецуела във Вашингтон полковник Хосе Луис Силва се отрече от правителството на президента Николас Мадуро. Пред Ройтерс той заявил в офиса си, че подкрепя лидера на опозицията Хуан Гуайдо и че във Венецуела трябва да бъдат организирани свободни и честни избори.

"Службата на военния аташе не признава президента Николас Мадуро, когото смята за узурпатор и признава Хуан Гуайдо за легитимен временно изпълняващ длъжността президент“, заяви Силва, цитиран от Франс прес. "Тази позиция е в съответствие с конституцията и законите на Венецуела. Призовавах моите братя военни също да подкрепят Гуайдо“, допълва той.

35-годишният Гуайдо се обяви на 23 януари за временно изпълняващ длъжността президент, а действащият държавен глава Николас Мадуро нарече това опит за преврат и обяви скъсване на дипломатическите отношения със САЩ, които подкрепиха опонента му.

Междувременно обаче правителството на Венецуела преустанови заповедта, съгласно която персоналът на американското посолство разполага със 72 часа да напусне страната, съобщи Асошиейтед прес.

Министерството на външните работи в Каракас каза, че се водят преговори за отварянето на служба за защита на интересите на САЩ във Венецуела и че ще бъде разрешено на служителите на посолството да останат в страната, докато текат преговорите. В съобщението се казва, че ако до 30 дни не бъде постигнато споразумение за създаването на такава служба, тогава служителите на посолството ще трябва да напуснат Венецуела.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?