Генералният секретар на ООН е готов да "улесни преговори" между Мадуро и Гуайдо

Генералният секретар на ООН е готов да "улесни преговори" между Мадуро и Гуайдо

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази готовност да проведе "посредническа мисия, за да улесни диалога и преговорите" между венецуелския президент Николас Мадуро и опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който се самопровъзгласи за изпълняващ длъжността държавен глава, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на световната организация.

Гутериш "си взе бележка за безпокойствата на Кариком (Карибската общност) и повтори своето предложение" да помогне за решаването на конфликта между страните във Венецуела, се казва в текста.

На среща в централата на ООН в Ню Йорк "генералният секретар и лидерите от Кариком разговаряха за ситуацията във Венецуела и за нейното отражение в региона", пише още в комюникето, което не съдържа повече подробности.

В събота, на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за Венецуела, Екваториална Гвинея призова световната организация да поеме посредническа роля във Венецуела. Вчера световната организация обясни, че за целта е необходимо споразумение между двете страни във Венецуела, отбелязва Франс прес.

Групата от Лима ще се събере на извънредно заседание на 4 февруари в канадската столица Отава. Срещата ще бъде на равнище министри на външните работи, съобщи още Франс прес, като се позова на външната министърка на Канада Кристия Фрийланд.

Агенцията припомня, че по-голямата част от страните членки на Групата от Лима, която включва Канада и десетина държави от Латинска Америка, призоваха венецуелския президент Николас Мадуро да се оттегли.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят