Венецуелската опозиция преговаря с военни и правителствени служители

Мадуро и Гуайдо се опитват да привлекат армията на своя страна

Хуан Гуайдо

Венецуелската опозиция преговаря с благоразположени към нея военни и правителствени служители, заяви лидерът на опозицията и председател на Националното събрание на Венецуела Хуан Гуайдо в интервю за вестник "Вашингтон пост".

"Разговаряме с правителствени служители и с представители на армията. За тях това е изключително деликатно от гледна точка на личната им сигурност. Срещаме се с тях, но дискретно", разкри Гуайдо.

По-рано Хуан Гуайдо заяви, че венецуелската опозиция е готова да води преговори за съставяне на преходно правителство и произвеждането на свободни избори. "Ние ще се срещнем, с когото е нужно, за да бъде сложен край на узурпацията, за да бъде формирано преходно правителство и да бъдат произведени свободни избори", посочи той.

Опозиционният лидер припомни, че неведнъж е имало опити за диалог между правителството и опозицията във Венецуела. "Последният представител (на опозицията на подобни преговори) бе Хуан Борхес, който бе изпратен в изгнание, а главният му помощник Фернандо Албан бе задържан и убит", изтъкна Хуан Гуайдо.

Според него правителството на президента Николас Мадуро цели просто да спечели време, когато говори за преговори с опонентите си и че той няма да участва в един "фалшив диалог" с изпълнителната власт.

Гуайдо казва, че противопоставянето му с Мадуро е в началната си фаза и много въпроси трябва да бъдат решени, преди да се стигне до нови избори. Опозиционният лидер намекна, че за това ще са необходими от шест до девет месеца, при положение че Мадуро се оттегли от властта и избирателната система бъде бързо прочистена от корупция.

Призив за нови демонстрации

Венецуелският опозиционен лидер призова съгражданите си към нови демонстрации, предаде Асошиейтед прес. Той се обърна снощи на живо по Туитър към венецуелците с призив да участват в две планирани за тази седмица демонстрации. Едната ще бъде по обяд в сряда, а втората е планирана за събота, като Гуайдо изтъкна, че очаква тя да обхване "всяко кътче на Венецуела" и целия свят.

Съботната демонстрация ще съвпадне по време с изтичането на дадения от Европейския съюз на Мадуро срок за свикване на нови избори във Венецуела.

Гуайдо се обяви в сряда за временно изпълняващ длъжността президент с аргумента, че новият мандат на Николас Мадуро е нелегитимен. Франция, Германия, Великобритания, Испания, Португалия и Холандия заявиха в края на седмицата, че ще признаят Гуайдо за временен президент, ако до 8 дни Мадуро не свика избори.

Хуан Гуайдо бе признат за временен президент от САЩ, Канада, Израел, Албания, Грузия, Швейцария, Организацията на американските държави и страните от Групата на Лима с изключение на Мексико. Днес и Австралия се присъедини към този списък. Според тези държави преизбирането на Мадуро миналия май е било невалидно, тъй като на най-силните му опоненти е било забранено да участват в изборите.

В подкрепа на Мадуро се обявиха Русия, Боливия, Иран, Куба, Никарагуа, Салвадор и Турция, а Беларус и Китай призоваха всички проблеми да се решат по мирен път и без външна намеса.

Съперниците се опитват да привлекат армията на своя страна

И венецуелският президент Николас Мадуро и обявилият се за временно изпълняващ длъжността президент Хуан Гуайдо се опитват да привлекат армията на своя страна, отбелязва ДПА.

Николас Мадуро посети вчера 41-ва бригада във военната база Форт Парамакай, където войниците скандираха: "Винаги верни, никога предатели". Той беше придружаван от министъра на отбраната Владимир Падрино.

Междувременно Хуан Гуайдо публикува одобрен от парламента закон за амнистия на всички военни, които се присъединят към целящото възстановяване на демокрацията във Венецуела опозиционно движение. "Споделете това с войниците в семействата си, с приятелите и съседите си", написа Гуайдо в Туитър. Депутати и студенти от опозицията предадоха документа на представители на венецуелската Национална гвардия.

Висшето военно командване до този момент изразява подкрепа за Мадуро. Гуайдо призова армията да помогне на парламента за свалянето на Мадуро.

Антонио Риверо, венецуелски генерал в изгнание в Маями, обяви, че е разговарял с военни с всякакви чинове, които са недоволни от Мадуро, но се страхуват изцяло да скъсат с него. "Много от войниците са отчаяни. Въоръжените сили вече са сломени", каза Риверо.

Военният аташе на Венецуела в САЩ Хосе Луис Силва заяви в събота, че не признава президента Николас Мадуро, когото смята за узурпатор и признава Хуан Гуайдо за легитимен временно изпълняващ длъжността президент.

Икономическите проблеми

Признаването на Гуайдо за временен президент на Венецуела постави пред формиращото се негово правителство практически въпроси като например как да плаща за наема на сгради за посолства и откъде да вземе пари за възнаграждения на служителите.

Опозицията заяви, че Гуайдо разчита отчасти на замразените от Съединените щати венецуелски авоари, които правителството на Тръмп обеща да му предостави за дипломатически и управленски цели. Лидерът на опозицията посочи, че временното правителство иска да установи контрол върху Ситго (Citgo), американското подразделение на държавната петролна компания на Венецуела "Петролеос де Венесуела"

В интервюто за "Вашингтон пост" Гуайдо казва също, че опозицията ще се опита да достави във Венецуела храна благодарение на обещаните от Съединените щати като помощ 20 милиона долара и предложения от Колумбия, Бразилия, Аржентина, Парагвай и Европейския съюз.

Николас Мадуро отхвърляше в миналото предлаганата му помощ с твърдението, че информацията за глада във Венецуела е лъжа, измислена от враговете му.

"Хуманитарната помощ заема централно място в нашата политика. Смятаме, че това ще бъде нова дилема за режима и за въоръжените сили. Те ще трябва да решат дали са на страната на народа и искат да подобрят положението в страната, или ще го игнорират", изтъкна Гуайдо.

Той призова британските власти да прекратят достъпа на държавния глава Николас Мадуро до венецуелските златни авоари в Банк ъв Ингланд, предаде Ройтерс.

Правителството на Мадуро от миналата година се опитва да върне във Венецуела намиращите се във Великобритания венецуелски златни авоари заради опасенията от евентуални международни санкции. Авоарите са на стойност от около 1,3 милиарда долара.

В писмо до британския премиер Тереза Мей и до директора на Банк ъв Ингланд Марк Карни, Гуайдо твърди, че служители от правителството на Мадуро искат да продадат златото и да депозират получената срещу него сума в централната банка на Венецуела.

"Пиша ви, за да ви помоля да спрете тази нелегитимна трансакция", се казва в писмото на Гуайдо.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят