Венецуела потуши метеж в подразделение на националната гвардия

Президентът на Венецуела Николас Мадуро

Правителството на Венецуела съобщи, че е потушило метеж в подразделение на националната гвардия в беден квартал на Каракас на няколко километра от президентския дворец, предаде Асошиейтед прес.

Бунтът предизвика протести в същия квартал и силите на реда използваха сълзотворен газ, за да ги разпръснат.

Въоръжените сили публикуваха съобщение, че са заловили всички замесени в "изменническия" акт, мотивиран от "крайната десница". Двайсет и пет души са били арестувани в района на бунта, а други двама - на друго място, заяви по-късно пред журналисти председателят на проправителственото Учредително събрание на Венецуела Диосдадо Кабейо.

В армейското комюнике се казва, че през нощта малка група гвардейци са пленили дежурния командир в полицейско управление в западната част на Каракас и са се придвижили през столицата с два военни камиона към бедния квартал Петаре, където са откраднали оръжия от друг преден пост.

Метежниците срещнали съпротива и били заловени часове по-късно в преден пост на Националната гвардия на 3 км от двореца "Мирафлорес".

Часове по-рано национални гвардейци публикуваха видеа в социалните мрежи, в които казват, че не признават правителството на президента Николас Мадуро. В едно от видеата мъж, представящ се за сержант Фигероа, се обръща към "народа на Венецуела" и призовава сънародниците си да излязат на улиците и да покажат подкрепа за техния бунт.

Същевременно Върховният съд на Венецуела обяви за нелегитимно ръководството на парламента, който е единствената държавна институция под контрола на опозицията и от своя страна не признава втория мандат на президента Николас Мадуро, предаде Франс прес.

Председателстваният от опозиционера Хуан Гуаидо парламент "няма валидно ръководство и действа при узурпиране на властта си. Следователно всичките му решения са невалидни", гласи решението на Върховния съд.

Съдът обяви за невалидно и решението на парламента от 15 януари да даде амнистия на военнослужещи, които биха отказали да признаят втория мандат на Мадуро. Няколко дни преди встъпването му в длъжност, парламентът обяви правителството на държавния глава за нелегитимно.

Николас Мадуро положи клетва на 10 януари за втори шестгодишен мандат пред Върховния съд, а не пред парламента, както е предвидено в конституцията.

Опозицията призова за масова демонстрация утре с искане за сформиране на преходно правителство и насрочване на свободни избори.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?