Макрорамката на Бюджет 2018 ще е ясна до седмица

НЗОК иска допълнителни 400 млн. лв., отбранителното министерство – 660 млн. лв., а регионалното – 300 млн. лв.

Макрорамката на Бюджет 2018 ще е ясна до седмица

Министерството на финансите ще представи макрорамката на Бюджет 2018 до около седмица, съобщиха от там.

По закон до 25 септември министърът на финансите трябва да изготви есенната макроикономическа прогноза и до 10 дни след това да я публикува на страницата на ведомството си.

Именно въпросната прогноза служи като макрорамка на бюджета за следващата година.

На базата на въпросната прогноза до края на октомври ще се направи актуализация на средносрочната бюджетна прогноза, която всъщност играе ролята на мотиви към законопроекта за бюджета.

С напредването на бюджетната процедура министерствата и ведомствата започнаха публично да обявяват исканията си за допълнителни средства.

"Здравната каса ще поиска 400 млн. лв. повече в бюджета си за 2018 г.“, заяви пред журналисти управителят на НЗОК проф. Камен Плочев след края на заседанието на надзорния съвет на институцията. Така бюджетът на НЗОК трябвало да достигне 3.8 млрд. лв.

В отговор на въпрос какво е мнението по този въпрос на заместник-министъра на финансите и председател на Надзорния съвет Кирил Ананиев, Плочев заяви, че се е "намръщил". Проф. Плочев допълни още, че исканите 400 млн. лв. повече са основно за доболничната помощ.

Управителят на НЗОК коментира още, че към момента е рано да се твърди дали касата ще завърши годината с дефицит в бюджета си. По думите му досега са изразходвани близо 1 млрд. лв. за болнична помощ, 80 млн. лв. за медицински изделия и около 560 млн. лв. за лекарства.

Регионалното министерство пък ще настоява за 300 млн. лв. в Бюджет 2018, с които да бъде финансирана програмата на ГЕРБ за изостаналите региони (Северозападна България, Родопи, Странджа-Сакар и планинските региони). От ведомството уточниха, че през предходните две години – 2016 г. и 2017 г., по програмата не е отпуснат нито лев, поради което МРРБ настоява парите да се отпуснат през 2018 г. накуп за трите години.

За сметка на това министерството не смята да иска допълнителни пари за програмата за саниране, по която правителството е обявило ангажимент да отпусне 2 млрд. лв. Причината е, че към момента имало да се усвояват още към 1.5 млрд. лв. За 2018 г. няма да са нужни нови средства по програмата, а евентуално ново финансиране ще се търси през 2019 г.

Министерството на отбраната също направи заявка за допълнителни средства. Над 660 милиона лв. повече са нужни в бюджета за отбрана, за да бъде спазен ангажиментът към НАТО, който предвижда за отбрана да се отделят поне 2% от БВП, заяви зам.- министърът на отбраната Атанас Запрянов. Остава неясен обаче въпросът как ще се процедира със заложените вече в средносрочната бюджетна прогноза милиони за придобиване на изтребители за ВВС през 2018 г. По думите на Запрянов ще се изчака решението на парламента по този въпрос.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?