"Мълчанието на агнетата" забелязвам". Борисов критикува Радев, че не коментира руските шпиони

"Мълчанието на агнетата" забелязвам". Борисов критикува Радев, че не коментира руските шпиони

Президентът Румен Радев си мълчи за шпионските скандали с Русия и няма позиция по случая "Навални".

Тази критика отправи премиерът в оставка Бойко Борисов към държавния глава. Той заяви, че шефовете на българските служби са били изслушани от партньорите от НАТО в сряда и след това Алиансът е изразил подкрепа за България.

"Този много хубав филм "Мълчанието на агнетата" го забелязвам тука последните дни. До този момент кандидатът за президент Радев, върховен главнокомандващ, няма коментари. Нито по темата "Навални", нито по темата шпионски скандали", заяви Борисов.

Според него даже основните политически сили в парламента си мълчали, макар че някои от тях заявявали, че имат евроатлантическа ориентация.

Само го слагам като тема

"Само го слагам като тема и благодаря на колегите от специалните служби, от прокуратурата, които след вчерашното заседание на НАТО получиха силна подкрепа и солидарност. За разлика от държавния ни глава", заяви Борисов.

Преди повече от месец прокуратурата обяви, че е арестувала шпионска група под ръководството на бившия разузнавач Иван Илиев, когото разследващите кръстиха "Резидента". Твърди се, че в групата са участвали служители на военното министерство, както и съпругата на Илиев.

Те предавали в руската страна секретни документи срещу месечно заплащане от по 2-3 хил. лв.

Всъщност Радев коментира казуса преди повече от месец. Тогава президентът заяви, че вместо да се хвали правителството трябва да каже как е допуснало едни от най-важните служби да бъдат "пробити". Той посочи, че политиката за защита на класифицираната информация се провежда от кабинета, а службите са пряко подчинени на Борисов.

"Ако българският съд потвърди масовия профил в персоналната сигурност, това означава, че имаме дълбок вътрешен проблем, който компрометира не само националната ни сигурност, но и тази на същзниците ни и злепоставя тежко България", заяви тогава президентът.

Кой мълчи и за какво мълчи?

От изявлението на премиера обаче стана ясно, че изслушването пред НАТО не е било само по темата с руските шпиони. Шефовете на ДАНС и военното разузнаване са информирали за "разкритите незаконни действия на руски граждани на територията на Република България от 2011 г. насам".

Тази формулировка означава, че вероятно са били обсъждани взривовете във военни складове у нас. Според прокуратурата първият е бил през 2011 г., а общо четири експлозии са били предизвикани от служители на руската ГРУ и са били насочени срещу българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев. Тези разкрития бяха направени, след като Чехия изгони руски дипломати заради подобни подозрения. Така и не се разбра защо и прокуратурата и премиерът са мълчали десет години за действията на руските офицери. По същия начин институциите пазеха тишина и по случая с отравянето на Гебрев през 2015 г. Сега твърдят, че експлозиите и опитът за убийство са свързани.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?