Мандрите ще правят немлечни продукти само със заявка и под държавен контрол

За нарушение на графиците може дори да се отнемат производствени машини

Мандрите да произвеждат немлечни продукти само с предварителна заявка, по график и под контрола на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), предвижда разработвана от правителството наредба. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов в петък, след като в сряда кабинетът одобри наредба на специфичните изисквания към млечните продукти. В нея се забраняваше в едно и също предприятие да се произвеждат едновременно продукти от мляко и такива, в които са добавени растителни мазнини.

Млекопреработвателите веднага заплашиха с протести и обвиниха министъра, че обслужва нечии интереси. Сега Найденов обясни, че компромисът се прави, за да не фалират производителите.

Той обаче допълни, че изключенията във фирми за млечни продукти да се правят такива с палмово масло ще се допускат, само ако има поръчка за производство, например за експорт, на храни със заместители.

В момента работим по процедура, която да позволи в определен времеви график, когато има такава поръчка за определен продукт, в този период да се правят такива храни, обясни пред журналисти в парламента Найденов. След като поръчката бъде изпълнена, минава проверка на агенцията по храните и всичко, което е от растителна мазнина, ще бъде иззето, за да не може утре да дадат обяснение от рода на този, който дадоха, когато ги хванахме последния път, че оператор е сбъркал бутоните, обясни агроминистърът.

Тъй като обаче Найденов се опасява, че може да има опити от мандрите да се заобиколят разпорежданията в наредбата обсъдил и законови промени с председателя на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева. Сред тях са драстично завишаване на глобите за нарушителите и отнемане на разрешителното. Имало дори идея за конфискуване на производствените мощности, допълни земеделският министър, който е радетел на качествените храни и въведе редица стандарти за производство на основни хранителни продукти.

Заради рестрикциите, които ще се наложат при използването на палмовото масло в хранителните продукти, няма основание цената на истинското сирене да скочи драстично, коментира Мирослав Найденов.

Две трети от производителите у нас произвеждат сирене от мляко, цената му е стабилна и сега продуктите само от мляко са по-скъпи от тези с палмово масло, обоснова се той. Според него по-скоро ще изчезнат от пазара продуктите със заместители. Въпросът обаче бил в това доколко хората могат да си позволят истинските продукти.

"Аз като министър отговарям това, което се произвежда, да е качествено, здравословно. Не е работа на министъра на земеделието и дали хората могат да си позволят такива храни", каза Найденов.

Той също така отрече да е обсъждано преместване на агенцията по храните извън столицата, тъй като тя се обслужва от много лаборатории и институти в София.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?