Найденов иска надпис "Вредно" върху млечни продукти с растителни мазнини

Засега обаче остава разделянето по щандовете и новите изисквания за производството им

Найденов иска надпис "Вредно" върху млечни продукти с растителни мазнини

Млечните продукти с растителни мазнини трябва да носят етикет „Вредно за вашето здраве”, както се слага на цигарите. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на дискусия "Чиста храна”, организирана от вестник "24 часа” във вторник.

Срещу такъв надпис обаче били хора от млекопреработвателния бранш, които били против новата наредба за млечните продукти, въвеждаща ограничение пред едновременното производство на едно място на млечни продукти и такива в растителна мазнина. Документът, според който ако една мандра иска да използва растителна мазнина за производството на сирена и кашкавали, трябва да прави това на шест месеца с предварително одобрение, трябваше да влезе в сила от октомври, но се отлага за следващата година.

На този етап само разделяме продуктите с животински от тези с растителни мазнини на витрините в магазините, обясни по време на дискусията агроминистърът. Той допълни, че ще се продължи в посока да не бъде подвеждан потребителя.

"Срам за България е саламуреното сирене да бъде с растителни мазнини”, заяви Найденов. Според него именно заради некачествената храна България е на първо място по сърдечно-съдови заболявания в Европейския съюз.

"Предстои наредбата да бъде внесена за одобрение в Министерски съвет. След забележки от Европейската комисия, те ще бъдат нанесени и ще влезе в сила от 1 януари 2013 г. и няма да има отстъпление. Бизнесът с палмово масло е за милиарди и лобито е много силно”, каза още министърът на земеделието.

Палмовото масло се внася нерафинирано и съдържа канцерогенни вещества, посочи Атанас Къцов от Асоциацията на животновъдите.

Наредбата ще влезе в сила от следващата година, въпреки внесената жалба от някои от сдруженията на бизнеса, които я атакуват в съда, заяви Найденов.

Председателят на асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, каза, че ако се приеме наредбата, тя трябва да се изпълнява и да има контрол. България има няколко продукта, с които е позната и това са киселото мляко, бяло саламурено сирене и кашкавал. Нека да запазим тези продукти, призова Зоров, който е един от най-големите производители на млечни продукти у нас.

Велимир Бояджиев, изпълнителен директор на "Лактима”, коментира, че част от бизнеса не е против наредбата в частта за съдържанието на растителни мазнини, а заради наложения непазарен подход.

Според зам.-министъра на земеделието и храните Цветан Димитров новите изисквания към мандрите не представлява държавна намеса на пазара. Той даде пример как Франция иска увеличаване на митата за внос на палмово масло в ЕС. Според него целта на наредбата е суровината от българските животновъди да влезе в млекопреработвателните предприятия. Затова се субсидира този сектор. Освен това се създава принадена стойност в българската икономика, добави Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?