Отлагат се ограниченията за работа на мандрите с растителни мазнини

Отлагат се ограниченията за работа на мандрите с растителни мазнини

Министерството на земеделието и храните ще отложи срока за въвеждане на ограниченията пред мандрите за едновременно производство на млечни и немлечни продукти. Това предвижда проект на агроведомството, публикуван за обществено обсъждане и цитиран от "Капитал дейли".

В началото на лятото министерството реши мандрите да могат да произвеждат продукти с растителни добавки само веднъж на шест месеца. За да променят производството си, те трябва да уведомят най-малко ден по-рано съответната областна дирекция по безопасност на храните, че искат да правят, разфасоват или преопаковат имитиращи продукти с растителни мазнини вместо млечни продукти.

Решено бе новите правила да влязат в сила от октомври, но приетата наредба се обжалва от млекопреработвателни фирми и сега се планира действието ѝ да се отложи за следващата година.

Така до края на настоящата година фирмите ще могат да произвеждат свободно и двата вида продукция в предприятието си, а от 2013 г. - да искат веднъж на шест месеца проверка за работа с растителни мазнини. В предложението на земеделското министерство, в което се правят и корекции по различни определения за млечните продукти, е записано, че са получени забележки и възражения както от ЕК, така и от Германия, Австрия, Словакия, Франция и Испания.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?