Марешки би фалшива тревога за бензиностанциите и аптеките си

Марешки би фалшива тревога за бензиностанциите и аптеките си

Аптекарско-петролния бос и председател на "Воля" Веселин Марешки опита да се изкара жертва на Централната избирателна комисия (ЦИК), която уж щяла да му спира аптеките и бензиностанциите по време на предизборната кампания. Повод за твърдението му стана решението на ЦИК да му бъде съставен акт заради търговска реклама с предизборен характер, излъчвана преди официалното начало на предизборната кампания. 

Марешки обяви в четвъртък следобед пред Нова телевизия, че ЦИК няма да се спре с този акт и ще му "заповядат" да затвори аптеките и бензиностанциите си по време на кампанията. Това щяло да стане с официално решение на комисията.

"Считам, че това е крайно цинично и още веднъж показва, понеже тази атака е само срещу мен, че някой се страхува и аз съм единственият, който прави нещо добро за българските граждани”, заяви патетично той, но добави, че нямало да затвори аптеките си, защото не искал да остави "нито един гражданин без лекарства". Щяло да му струва много, но и друг път правил "жертви в полза на гражданите".

Според Изборния кодекс обаче ЦИК няма подобни правомощия, а говорителят на комисията Александър Андреев казва, че няма и такива намерения. "Нито има как да го направим, нито дори сме обсъждали подобни нещо", каза той пред Mediapool.

Подобна мярка за затваряне на търговски обекти може да наложи НАП и то не заради защото "когато работят аптеките и бензиностанциите ми си правя политическа реклама ", (бел.ред. - каквато ще е причината според Марешки) а заради нарушения, свързани с дейността на обектите.

Лидерът на "Воля" е наясно с това, но очевидно е решил да трупа дивиденти, разпространявайки фалшиви новини.

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още по темата

Още от Евроизбори 2019