Маргарита Попова: Категорично ГЕРБ трябва да се върне в парламента

Маргарита Попова: Категорично ГЕРБ трябва да се върне в парламента

Най-малко от всичко имаме нужда от разединение сега. Имаме нужда от отговорности на властите, от парламента в цялост и работа за благото на държавата, а не за да прикриваме пошли властови модели, заяви в четвъртък вицепрезидентът Маргарита Попова в коментар за ситуацията в страната.

Попитана дали с казаното намеква, че ГЕРБ трябва да се върне в парламента, вицепрезидентът отговори, че не го намеква, а казва това категорично.

Маргарита Попова коментира, че диалогът може да се възстанови с общо желание на всички. "Общо желание на всички трябва да има. На мен много ми се иска да видя в малко по-засилена роля министър-председателят", каза вицепрезидентът като допълни, че си позволява да каже това пред медиите, защото го е споделила и с премиера.

Трябва да се наложи и да покаже, че не му е приятно или не би искал негови говорители да бъдат политически лидери, които в момента не доказват категорично, че поставят народното, националното, държавническото пред партийното, а той е експерт, той е министър-председател на всички и на него се пада да има малко по-силен глас, посочи Маргарита Попова.

Според нея всички, които протестират, са обединени от едно и също и то е израз на силния народен контрол срещу пошлости в упражняването на публичната власт и желанието да има стабилност, за да може държавата да продължава да върви напред. Попова допълни, че исканията на протестиращите са родени от дълбока загриженост за това, че можем повече, но не го правим, от загриженост, че не винаги виждат умни хора да ръководят и да упражняват власт.

Крайно време е да сложим съзнателно край на глупостта, на пошлостта, на горделивостта, на малодушието, умните и кадърните да не ги отблъскваме в ъгъла, да не четем празни декларации, в които няма нищо, а да дадем път на можещите хора, които да поведат страната в продължение на пътя, който избрахме преди 23 години и да направим от държавата ни това, което всички заслужаваме, каза вицепрезидентът Попова.

Тя добави, че президентската институция не е институцията, която решава кога и как да се случват избори, кой и кога да подава оставка. Тези въпроси се решават единствено и само от изпълнителната власт в лицето, на което и да е българско правителство и от Народното събрание в неговата цялост.

Вицепрезидентът участва в отбелязването на 176-та годишнина от рождението на Васил Левски пред бюст-паметника на Апостола в Алеята на възрожденците в Борисовата градина в София.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?