Марк Грей: Нямам търпение да видим напредък

Нямам търпение да видим напредък. Както всички, така и ние бихме искали да сложим край на механизма за мониторинг. Това заяви в интервю за радио Дойче веле говорителят на Европейската комисия Марк Грей в сряда, ден след публикуването на годишните доклади за напредъка на България и Румъния в областта на правосъдието и вътрешните работи.

"Интересното е, че населението, гражданите и на двете страни искат да видят усилия за реформи и докато това стане, механизъм на мониторинг ще продължи да действа. Той няма краен срок, ние не се готвим да го прекратим, докато и двете страни не изпълнят онова, което обещаха да сторят", обясни Грей.

Според него докладите за България и Румъния са много различни. "По същество в България видяхме наличието на много политическа воля за постигане на напредък по време на последната година и това е нещо, което ние силно приветстваме. Досега не сме съзирали такава политическа воля у вас. Мисля, че в България за пръв път имаме конкретни случаи на повдигнати обвинения, а също така и на издадени присъди", заяви Грей

Той обаче изтъкна, че присъдите може би още не са достатъчно, но стъпките са във вярната посока.

Говорителят на ЕК отбеляза, че има много ясна стратегия по отношение на правосъдието. "Отново нещо, което не сме имали досега." По думите му обаче "това не означава, че всичко е перфектно".

Има още много неща, които трябва да бъдат направени. Ние отправихме редица препоръки, но по отношение на България сме с впечатлението, че избраната посока е вярна., каза говорителят на ЕК.

Той припомни, че през 2008 г. докладът за България бе много остър, освен това бяха замразени и средства от европейските фондове. "Сега страната отново влиза в рамки. През последните 2 години бяха осъществени редица важни предложения, допринесли за това влизане в релси", добави Грей.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?