Меглена Кунева: Приоритетно ще се приемат законите, свързани с членството в ЕС

Няма причина за безпокойство от ритъма на законодателната програма на парламента, нито опасност неговата работа да бъде повод за негативни оценки към България. Това каза министърът по европейските въпроси Меглена Кунева, след като тя и премиерът Сергей Станишев се срещнаха във вторник с ръководствата на парламентарните групи на управляващото мнозинство.

Срещите в този формат ще продължат поне до началото на септември, за да се уточняват приоритетните проекти, които ще разглеждат депутатите.

Народното събрание ще гласува приоритетно законите, свързани с членството в ЕС.

В сряда депутатите ще започнат с гласуване на промените в Закона за публичния регистър, а следващата седмица се очаква и окончателното приемане на Закона за политическите партии.

Кунева изрази очакването сегашната партньорска проверка на евроексперти, която е последна преди доклада на ЕК на 26 септември, да отчете колко много е направено в последно време по отношение на прозрачността.

“Това е една политика, на която лично аз залагам много повече, отколкото на всяка друга. Всеки ще се замисли, ако знае, че имуществото му ще е публично, че срещите, които провежда, трябва да декларира, а ако не ги декларира, ще възникне въпросът “защо, какво крие””, каза Кунева.

БСП, НДСВ и ДПС са се ангажирали и за бързо приемане на Гражданско-процесуалния кодекс, с което ще приключи гласуването на новото процесуално законодателство.

На срещата не е обсъждана евентуалната четвърта промяна в конституцията, за което настоява ЕС, но министър Кунева очаква процедурата по промените да стартира до средата на септември. Така тя ще може да бъде отчетена в доклада на Еврокомисията.

Споделяне

Още от България