Международен протест до Дмитрий Медведев без българско участие

Международен протест до Дмитрий Медведев без българско участие

В края на миналата година в Берлин при голямо медийно внимание бе създадена Международна мрежа на институциите за архивите на бившите служби за сигурност от Източна Европа. Както бе казано тогава, основна цел на новата организация е подобряване на сътрудничеството на страните за по-ефективно проучване на наследството на комунизма и противопоставяне на неговите рецидиви днес.

Току-що Службата за архивите на ЩАЗИ публикува съобщение за първата съгласувана акция на организации участнички в проекта. По инициатива на Федералния пълномощник на германското правителство Мариане Биртлер е съставено и изпратено отворено писмо до руския президент Дмитрий Медведев. Поводът е скандалната акция на руските власти в Санкт Петербург срещу организацията за изучаване на съветското минало и на масовите престъпления в ГУЛАГ "Мемориал".

"Оценяваме обиска в офисите на "Мемориал" на 4 декември, съпровождащите обстоятелства, аргументацията и изземването на ценни исторически материали като целенасочен опит от страна на руската държава за сплашване на правозащитниците", се казва в писмото.

Подписалите го организации пишат още: "Когато през 2008 г. в Русия маскирани служители с очевидно измислени аргументи разбиват помещенията на най-сериозната и уважавана институция за проучване на историята на сталинизма, това буди у нас спомени за мрачното минало".

В писмото се изразява възмущение от името на хората в Централна и Източна Европа, посветили се на преодоляването на последиците от диктатурите, на разследването на методите на насилие и на анализ на историческото наследство от онези години.

В днешна Русия идеята за всевластието, непогрешимостта и безнаказаността на държавата ръководи всички действия на властите и бруталната акция срещу "Мемориал" и много други организации на гражданското общество са, според авторите на писмото, поредното доказателство за това.

С необичайно категоричен тон подписалите писмото се обръщат към руския президент Дмитрий Медведев и настояват той да се погрижи за незабавно и цялостно връщане на конфискуваните архиви и компютри, иззети при акцията на командоси в офиса на "Мемориал". Той трябва, пишат авторите на писмото, да прекрати държавните пречки пред работата на организацията и вместо това да съдейства на важната за обществото нейна дейност.

Тази необичайна за германска държавна институция категоричност свидетелства за решителността и влиянието на подписалите писмото организации. Може би неслучайно документът се публикува точно сега - непосредствено след посещението на канцлера Ангела Меркел в Службата за архивите на ЩАЗИ. След като разгледа архивите и проведе продължителни разговори в службата, Меркел изрази недвусмислена подкрепа за нейната важна роля. Това засили значително обществената и политическа позиция на ръководителката на службата Мариане Биртлер.

Наред с нейното име под протеста до президента Медведев са се подписали президентите и директорите на институтите за национална памет и на службите за архивите на бившите комунистически служби от Полша, Унгария, Чехия и Словакия.

От участниците на учредителното събрание на Мрежата за сътрудничество през декември в Берлин отсъстват две организации. Румънската служба за архивите, както научих, се е извинила, че не е успяла да изпрати навреме своя подпис.

Служители в Службата за архивите на ЩАЗИ, с които разговарях, не крият своето разочарование от липсата на каквато и да е реакция от България. Проектът за протестно писмо до руския президент е бил изпратен на страните-участнички в инициативата на 23 декември. Срокът за подписване или вземане на отношение е бил 7 януари, но организаторите са почакали още няколко дни, преди да го изпратят. Българската служба за архивите на ДС пребивава до ден днешен в мълчание по въпроса.

Ето как още първият опит за съвместна инициатива на Мрежата се превърна в нагледен пример за различния начин, по който в страните от някогашния Източен блок гледат на анализа и преодоляването на миналото и на рецидивите на това минало днес.

Други материали от автора на сайта www.de-zorata.de

Споделяне

Още от