Миков: Оставките в БСП не са решение, ако нещата продължат както досега

Миков: Оставките в БСП не са решение, ако нещата продължат както досега

След загубата на БСП основният въпрос е за отговорността за резултатите, а партията трябва да се върне към "нормите на колективното ръководство", от които се е отклонила. Това каза пред Нова тв бившият председател на БСП и настоящ член на Националния съвет на партията Михаил Миков.

"Резултатите показват, че за около 2 години опозиция, сме на същото място. Основният въпрос е защо имаше нужда от кампания срещу Станишев, защо имаше нужда от решения и то еднолични, които се прикриват от Националния съвет - като това да бъдат извадени народните представители от парламента за три месеца. Става въпрос за около 12 заседания за Народното събрание, но и никой не седна да види колко закона се приеха, по които социалистите останаха без позиция", добави той. 

Пo думите му грешен ход е било и че кампанията на социалистите се е водела като за вътрешни, а не за европейски избори.

Сега пред БСП основен бил въпросът за отговорността за резултатите, а оставки в партията едва ли ще решат нещо, "ако дойде друг, който ще се държи по същия начин". Миков все пак предположи, че има кой да поиска оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова. 

Той призова за бързо свикване на заседание на Конгреса на БСП, което да започне да връща правилата за колективно управление на партията. 

"Смятам, че системно се прокарваха разделителни линии вътре в БСП и навън. На кого беше нужно? Войната със Станишев е финален етап от тези неща", каза още той.

Михаил Миков заяви, че не очаква промяна в листата на БСП от преференциалния вот.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова още не е коментирала загубата. В понеделник Изпълнителното бюро на партията се събра, за да обсъди изхода от евровота, а във вторник ще се проведе и пленум на социалистите. Очаква се именно там да бъде повдигнат въпроса за оставката на Нинова.

Още миналата година вътрешната опозиция обмисляше дали да не поиска свалянето на Нинова, но този ход беше отложен за след изборите. 

Заради резултатите под въпрос и зам.-председателският пост на Кирил Добрев в партията. През март той сам заложи поста си и обяви, че ако БСП загуби изборите – ще подаде оставка. 

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още от Евроизбори 2019