Министър Миков почти реши проблема с отвличанията

Министър Миков почти реши проблема с отвличанията

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков почти намери решение на проблема с отвличанията. Избягвайки да назове проблемите вътре в МВР, поради които подчинените му нямат успехи срещу този род престъпления, Миков призова за законодателни промени.

В сряда той предложи като превантивна мярка срещу отвличанията за откуп да се блокират сметките на близките на похитените лица. Явно идеята е, че след като роднините на похитения няма с какво да платят, интересът към този модерен напоследък "бизнес" ще спадне.

Министърът вероятно не се е запознал с днешната преса, която тиражира твърдението, че Иван Киров, синът на отвлечения и върнат след платен откуп бизнесмен Киро Киров, твърди, че част от парите са събрани от приятели на баща му.

Освен блокирането на сметките Михаил Миков иска и криминализиране на подготовката за отвличане. По думите му в миналото е имало разкрити случаи на отвличане, които обаче не са били наказани точно поради факта, че не е криминализирана подготовката за тях.

Министърът използва случая и отново повдигна въпроса за промени в Закона за електронните съобщения. Миналата седмица парламентът за пореден път отряза настойчивите искания на МВР да има безконтролен достъп до телефонните разпечатки и трафичните данни на Интернет потребителите.

Безспорно част от предложените идеи имат логика, но те не решават многото тежки проблеми в МВР, които са в основата на провалите му по тези престъпления.

Споделяне

Още по темата

Още от България