Разследващите още се чудят отвлечен ли е Киро Киров

Разследващите още се чудят отвлечен ли е Киро Киров

Разследващите изчезването на бизнесмена Киро Киров все още не знаят дали той е бил похитен или действително е в чужбина, както твърди синът му. Прокурор Пламен Панайотов заяви в понеделник, че няма ясни доказателства, които да потвърждават една или друга версия. Процесуално - следствените действия са на изключително първоначален етап, добави прокурорът пред БНТ.

На въпрос дали Киро Киров е в чужбина прокурор Панайотов каза, че това не е изключено. Преди ден от държавното обвинение заявиха, че се проверяват пет хипотези за изчезването на бизнесмена, основната от които е отвличане.

Прокурорът не пожела да коментира твърденията в пресата, че два дни преди изчезването на Киров е направен неуспешен опит той да бъде похитен.

"Тези неща са предмет на уточняване в хода на вече висящото досъдебно производство", каза Панайотов.

Столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който е бивш главен секретар на МВР, коментира, че става въпрос за отвличане и най-вероятно твърденията, че "Киров е в чужбина, са стратегия на МВР".

Борисов, чийто основен спонсор на кметските избори през 2005 г. беше именно Киров, се обяви за "незабавна законодателна промяна, след като отвличанията се явяват такъв бич за обществото".

Бизнесменът изчезна в петък вечерта, а МВР го обяви за издирване. В неделя обаче синът му Иван Киров заяви, че се е свързал с баща си, които бил в чужбина по лични дела и най-вероятно няма да се върне скоро в страната.

Ако се потвърди версията за отвличане, това ще е поредният подобен случай у нас. До момента МВР обаче показва пълна неспособност да се справи с този вид престъпления. Органите на реда дори станаха за смях, след като техниката им бе заглушена от похитителите на бизнесмена Ангел Бончев, които отвлякоха съпругата му под носа на спецполицейския екип.

"Случаят с отвличанията наистина е много показателен. Силите на МВР са насочени очевидно в несвойствени дейности, а не в борба с престъпността и поддържане на реда", коментира в понеделник председателят на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов.

В същото време бордът на директорите на "КИРОВ АД" съобщи, че не може да коментира подробности по случая с шефа на фирмата, тъй като за момента няма нищо потвърдено. От фирмата уверяват своите чуждестранни и български партньори, че продължават да работят и да изпълняват поръчките си. Това уточнение вероятно е по повод твърденията в столичен ежедневник, че Киро Киров бил пред фалит.

Споделяне

Още по темата

Още от България