"Никой не е доказал, че нещо се е случило"

Министър Първанова очаква хепиенд на СРС- скандала

Не е имало саботаж с отверката, просто машината не работела

Церемония по предаване на властта от Цветан Цветанов на новоназначения служебен министър Петя Първанова на 13 март. Сн. БГНЕС

Министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Петя Първанова омаловажи оповестените преди ден разкрития на прокуратурата за фрапиращи нарушения и липса на контрол при подслушването. Трябва да бъдем абсолютно коректни. Никой не е доказал, че нещо се е случило. Събират се доказателства както за това, че е извършено престъпление, така и за възможността то да не е извършено, заяви Първанова във вторник вечерта пред бТВ.

Тя допусна оневиняване на сегашните четирима разследвани служители на подчинената ѝ служба СДОТО, а от коментарите ѝ стана ясно, че въобще не вижда вина на предшественика си Цветан Цветанов.

Първанова се солидаризира с Цветанов, че няма как ръководителят на МВР да контролира всички служители в структурите на ведомството.

"В МВР работят 53 хил. души, почтени професионалисти, а тук става дума само за едно наказателно производство, образувано по анонимен сигнал. Всички други служители заслужават уважение”, заяви тя часове след като и главният прокурор Сотир Цацаров напомни, че законът задължава вътрешния министър да контролира подслушването.

Първанова заяви, че е разпоредила пълно съдействие на проверката в МВР, а по време на самата проверка не е била информирана от прокуратурата, че има пречки или че има нужда да бъдат отстранявани някакви други пречки. Така тя коментира разкритията за началника на отдел в СДОТО Радко Димитров, който е разследван за престъпление срещу правосъдието, заради умишлен опит да саботира прокурорската проверка, изтривайки записи от мобилната техника за подслушване.

Има информация, която по категоричен начин доказва, че не е било саботаж, а просто машината нещо не е работела, заяви вътрешният министър Първанова по повод унищожените записи, които назначени от прокуратурата експерти сега ще се опитат да възстановят.

Според констатациите на прокуратурата, веднага след като разбрал за внесения от Станишев сигнал, Радко Димитров зарязал празнуването на 50-ия си рожден ден с колеги и умишлено се заел да отвори с отверка мобилната техника на подслушваческия автомобил, но след като не намерил харддиск, се обадил късно вечерта на фирмата - производител на техниката, поискал парола за достъп и така на сутринта успял да влезе в системата и да изтрие цялата налична информация.

Според министър Петя Първанова едва в края на разследването ще се разбере дали колегите ѝ от СДОТО са извършили престъпление или става дума само за нарушения по служба. От думите ѝ се разбра, че според нея няма престъпление.

 

"Процедурни нарушения не означава извършено престъпление. В рамките на наказателно производство ще се установява какво не е наред, какво трябва да се допълни", каза бившата подчинена на Цветанов в отговор на въпроса оптимист ли е за изхода на наказателното производство. Тя разчита, че то ще доведе до "един желан от мене край – добър край".

 

"Наказателното производство е образувано по прокурорска препоръка, то събира данни и обстоятелства и се надявам в края му да няма данни за извършено престъпление”, заяви министърът.

Първанова дори очаква "препоръките от проверката" и ще създаде работна група, която да идентифицира там, където са "пропуските, какво може да се направи да се направи, за да се преодолее този недостатък".

За твърденията на Цветанов, че не е давал заповеди, тя каза, че процедурата по закон е ясна, съдът разрешава, а преди да стигне до министъра минава през множество подписи. "Подписът на министъра е този, който технически отразява, че стартира процедурата", каза тя.

Първанова убедено заяви, че в мандата на служебния кабинет не е имало нерегламентирано подслушване. "Естествено, че не се е случвало, аз ви гарантирам. Има контрол, аз познавам колегите, аз вярвам на колегите", заяви тя пред бТВ. Преди ден Цветанов изрази на глас подозренията си, че той и Бойко Борисов са подслушвани след като излязоха от управлението.

Първанова заяви, че е разписала вече СРС-та "колкото е било нужно” и не знае дали са повече от тези одобрени от предшественика ѝ Цветан Цветанов.

Първанова не даде допълнителни подробности за разговора ѝ с главния прокурор Сотир Цацаров след обявяването на резултатите по сигнала за незаконно подслушване. Тя обаче поясни, че основните известни факти са за пропуски във вътрешната нормативна уредба за контрол в ползването на специални разузнавателни средства.

Служебният министър каза, че не се чувала с предшественика си Цветанов от 13 март, когато започна мандатът на служебния кабинет.

Споделяне

Още по темата

Още от България