Министър Павлова е подписала устройствения план на Варна

Стотици варненци протестираха срещу опитите за застрояване на Морската градина, сн. БГНЕС

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова вече е одобрила и подписала Общия устройствен план (ОУП) на Варна, съобщи самата тя, цитирана от БНР. Павлова уточни, че с това процедурата приключва и планът не подлежи на обжалване. Документът окончателно ще влезе в сила след обнародването му в “Държавен вестник”.

Условието на Павлова да одобри плана на Варна, който предизвика остро недоволство сред местните заради отредените нови зони за застрояване, бе кметът на града Кирил Йорданов да издаде пълна забрана за строежи в Морската градина и целия Приморски парк.

 

Оказва се обаче, че ембарго на строежите и нов подробен устойствен план на Приморски парк може да се издаде едва след обнародването на Общ устройствен план на Варна. Това обясни главният архитект на града Петър Йорданов. Такива са изискванията на Закона за устройство на територията, обясни той.

 

След серия от масови протести на варненци общинският съвет на града прие преди месец ОУП на Варна, в който бе записана пълна забрана за строителството в Морската градина. Устройственият план разшири и т. нар. историческо ядро на градината, което се разпростря почти до курорта "Св. Константин и Елена".

 

Впоследствие обаче стана ясно, че пълната забрана не важи за хората, които са си извадили редовни строителни разрешения за терени в Морската градина и тях забраната не ги лови.

 

Каквито и забрани да бъде наложени, те няма да са в сила за Алея първа, тъй като тя от години е извадена от територията на Морската градина и вече има влязъл в сила нов устройствен план.

 

Арх. Йорданов обяви, че местната управа ще се съобрази с предписанията на регионалното министерство и веднага след обнародване на ОУП на града кметът ще забрани изцяло строителството в Морската градина и ще възложи изготвянето на подробен устройствен план на Приморски парк, който ще е за зелени площи, а не за жилищна част.

Споделяне

Още по темата

Още от България