Мистерията "Мария" разкри маса пробойни в системите за контрол на Гърция

Мария с мъжа и жената, които се водят нейни родители в Гърция.

Историята с русокосото момиченце Мария, открито случайно при рутинна полицейска проверка в ромски катун в Гърция и последвалата мистерия около самоличността на детето, как то е попаднало при семейството, където е намерено и кои са истинските му родители, превзе световните новини.

Зад тази история обаче има друга. Събитието повдигна завесата към реалностите на обърканата гръцка бюрокрация и хаотична система на контрол, докато затъналата в дългове страна се опитва да покаже на чуждите инвеститори, че реформира държавния си апарат.

Толкова дълбоки са пукнатините в системата за регистриране на ражданията, че е "чист късмет", че случаят с Мария въобще беше разкрит, заявява пред агенция Ройтерс Константинос Тцанакулис, кмет на Лариса – главният град в региона, където бе открита Мария.

"Кой знае колко такива случая съществуват. Никога няма да разберем", казва той, обвинявайки системата, която според него е пробита.

След като се натъкна на Мария, надничаща под едно одеяло, полицията установи, че жената, представяща се за нейна майка, има регистрирана една лична карта и шест деца в Лариса, като се започне от 1993 г. В съседната Трикала, използвайки фалшива самоличност, тя е регистрирала още четири деца.

На няколко десетки километра оттам, във Фарсала, където се намира ромският лагер, нейният партньор е регистрирал други четири деца. Полицията заяви, че поне 10 деца, регистрирани от семейството, може изобщо да не съществуват.

Всичко това обаче позволява на двойката да прибира 2 790 евро месечно под формата на помощи за деца, докато държавата се стреми да докаже пред ЕС и МВФ, че е направила напредък при справянето с подобни измами.

Гърция не е имала национален регистър на ражданията до май т.г. и някои общини все още не са прехвърлили данните си към националната база данни. Затова в момента няма начин да се направи насрещна проверка на ражданията, заявява представител на властите.

В действителност, ражданията и регистрираните деца са изглеждали изцяло законни до ареста на жената, когато полицията установява, че тя трябва да е родила 6 деца за по-малко от 10 месеца.

Семейната двойка бе задържана и очаква съдебен процес по обвинения в отвличане на малолетно дете и снабдяване с фалшиви документи, които те отричат.

Мария е открита при изненадваща проверка, докато полицията е издирвала наркотици и оръжие в ромския лагер. Семейството твърди, че истинската майка им я дала доброволно, тъй като не можела да я отглежда – при осиновяване, което "не е напълно законно", но е станало със съгласието на двете страни, както обясни адвокатът на приемната двойка.

Властите признават, че случаят с Мария не е изолиран, макар че доказателствата са оскъдни.

Кметът Тцанакулис смята, че мащабът на измамата, осъществен от ромското семейство, показва слабостта на държавата. "Беше пълен шок", казва той. "Степента на измамата щеше да е последното нещо, което да мине на някого през ума", допълва той.

В този случай жената е имала право да декларира раждането на Мария близо четири години по-късно, независимо, че ражданията у дома трябва да бъдат регистрирани в срок от 100 дни. Тя дори е използвала притежаваната от нея фалшива лична карта, като един от двама свидетели е било нужно да потвърди, че момиченцето е родено вкъщи.

След избухването на скандала с Мария кметът на Атина започна разследване на местния регистър и уволни двама служители, които са се занимавали с подобни случаи. Върховният съд на Гърция също разпореди разследване за всички свидетелства за раждане, издадени през последните шест години на базата на подписани декларации, а не на раждания в болница.

Местното представителство на УНИЦЕФ смята, че липсата на контрол прави Гърция благодатна почва за евентуален трафик.

Шефът на представителството Лаброс Канелопулис е на мнение, че хиляди изчезнали деца, основно от Източна Европа, може би са жертви на трафик, но за това няма официални данни.

Липсват проверки и отговорността е на полицията и местните власти, които не показват достатъчно интерес, казва той.

Полицията, която счита, че Мария е дете на родители от Източна или Северна Европа, съсредоточи разследването си върху това дали тя е била отвлечена или жертва на трафик.

Кметът на Фарсала Арис Карахалиос смята, че случилото се е шанс Гърция най-после да даде тласък на реформите, които е обещала.

"Системата е анахронична и симптом на цялото ни общество, което се занимава само с неща на повърхността и избутва всичко останало под килима ", казва той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?