Русокосата Мария най-вероятно е българче от многолюдна ромска фамилия

Семейството на Сашка и Атанас Русеви от Николаево има около 10 деца, пет от които албиноси

Русото момиченце с име Мария, открито в ромско гето в Гърция, най-вероятно наистина е българче. Родителите му Атанас и Сашка Русеви от гр. Николаево, Старозагорско, бяха открити след разпространена информация в гръцките медии и извикани в четвъртък на разпит на Районното управление в Гурково. По случая работят Интерпол, както и ДАНС и ГДБОП.

Майката е уточнила, че детето не е било продадено, а подарено, и че тя не е сигурна, че това е нейното дете.


До семейство Русеви се стигна, след като гръцки сайт с разрешение на прокуратурата публикува личните им карти. Според гръцките медии майката е регистрирала детето си в кметството на град Ламия с дата на раждане 31 януари 2009 г. Информацията за такъв акт на раждане е потвърдена пред журналисти от кмета на Ламия. В болницата при раждането майката е декларирала, че не е семейна.

Русеви признаха, че имат оставено дете в Гърция и ако ДНК тестът покаже, че е тяхно, били готови да си го вземат.

След разпита в Грудово и Сашка бяха освободени и върнати с полицейска кола в ромската махала в Николаево. Жената разказа, че когато за първи път видяла по телевизията откритото в Гърция русокосо момиченце, се разплакала и оттогава била като болна. Каза още, че преди 4 години заедно със съпруга си работила в гръцкия град Лариса. Там тя родила момиченце и когато то станало на 7 месеца, решили да се върнат в България, защото нямало кой да се грижи за другите им 8 деца. Тогава някаква жена ѝ предложила да остави бебето, за да се грижи за него.

"Работихме с жената и аз притеснявам на малките, дъщеря ми изчезнала за мъж, няма кой да гледа, останаха на пътя, няма кой да грижи - жената казва: "дай на мене да го гледам, когато искаш ела си вземи детето", ама аз раждаш ето две деца и не можах да отивам, не можах да отивам, никакви пари не съм получавала", каза 35-годишната Сашка Русева.

Семейството живее изключително бедно в ромския квартал "Възраждане" в Николаево и имат между 7 и 10 деца. Интересен факт е, че 5 от децата им са албиноси и имат видима прилика с Мария.

В ромския квартал на град Николаево настана истинска паника, след като се разбра, че снимките на русото момиченце от Гърция са най-вероятно на детето на Сашка и Атанас Русев от техния квартал, предаде БГНЕС.

Едно от децата на семейство Русеви разказа, че когато майката е видяла снимката на Мария по телевизията, се разплакала и казала: Това е нашата Мария. Семейството има между седем и десет деца, като те самите не знаят колко точно са. Пет от тях са албиноси, които имат видима прилика с Мария от Гърция.

Семейството живее изключително бедно в една стая. Братът на Мария – Исус разказа, че майка му казала, че когато са били в Гърция, не са имали пари с какво да се приберат и затова оставила Мария. Според единия от съседите, тя споделила, че е получила 500 лева за това. Но според други, не е вземала пари за детето.

Русокосото момиченце със зелени очи на видима възраст между 4 и 6 години, наречено от гръцките медии "Русият ангел", бе открито миналата седмица при рутинна проверка на полицията в ромски катун в гръцкия град Фарсала, близо до Лариса. Полицаите се усъмнили, че детето е отвлечено, тъй като нямало видима прилика с родителите - 39-годишен мъж и 40-годишна жена. ДНК тест потвърди, че те нямат никаква роднинска връзка с детето. Адвокат на гръцката двойка твърди, че Мария е осиновена.

Споделяне

Още по темата

Още от България