Интерпол няма данни за дете, съответстващи на момичето от ромски лагер в Гърция

Интерпол няма данни за дете, съответстващи на момичето от ромски лагер в Гърция

Интерпол заяви, че няма информация за издирвано дете, което да отговаря на описанието на мистериозното момиченце, което бе открито в ромски лагер в Гърция миналата седмица, съобщи ДПА във вторник.

Според гръцки медии международната полицейска агенция е заявила, че има в базата си данни за липсващи лица 61 момичета на възраст под 6 години, но никое от тях не отговаря на описанието на русото зеленооко момиче, известно като "Мария".

Вчера двойка роми бяха обвинени в отвличане на неидентифицираното момиченце и изпратени в предварителния арест, след като полицията започна разследване дали детето не е жертва на мрежа за трафик на хора или органи. Миналата седмица ДНК тестове потвърдиха, че 40-годишната жена и 39-годишният мъж, с които то живееше, не са биологични родители на момиченцето. В. "Етнос" пише, че двамата се намират в предварителен арест. Жената е в затвора Коридалос в Атина, а мъжът - в затвора в Лариса. Полицията в южната ни съседка вчера разпространи снимки на двойката роми, заподозрени в отвличането му.

Детето бе забелязано миналата седмица в ромски лагер край град Фарсала на около 280 километра от Атина по време на полицейска операция във връзка с трафик на наркотици. В момента детето е поверено на грижите на благотворителната организация "Детска усмивка", чиито представители са уверили, че момиченцето е добре и че по всяка вероятност е не на 4, както се предполагаше, а на между 5 и 6 години.

Британският вестник "Дейли мейл" цитира съседи на ромското семейство, които предполагат, че двамата са купили детето за сумата от 1000 евро. Вчера британската преса публикува филмче, показващо как детето е принуждавано да танцува по улиците заедно с другите деца на семейството.

"Казах на съпругата ми, че не я искам Мария в дома си, тя е като бомба с часовников механизъм", заявил мъжът по време на разпита, според "Дейли мейл".

Същевременно медиите в Атина съобщават, че властите в Гърция са образували над 40 досъдебни преписки за престъпни групи, занимаващи се с трафик и осиновяване на деца. Повечето от преписките се отнасят до случаи с деца в Солун и на о-в Крит и са образувани след случая с русокосото момиченце.

Междувременно прокуратурата е сигнализирала, че каналите и престъпните групи за търговия и незаконно осиновяване на бебета в Гърция са станали опасно явление и са придобили широки размери, за което свидетелстват образуваните досъдебни преписки.

В. "Катимерини" цитира вътрешен заместник-министър, който по този повод обявил, че са започнали интензивни проверки за родилни домове и че са предприети действия за затягане на мерките срещу трафика и осиновяване на деца.

Децата, които не се раждат в болница или родилни домове, където да бъде идентифицирано раждането със законни и официални средства, ще преминават през тестове за бащинство и майчинство, казал същият заместник министър.

В. "Та неа" пише, че при операция в ромски лагери в областта Атика полицията е извършила девет ареста и е задържала над 105 души.

Градоначалникът на Атина е разпоредил незабавни проверки в родилните домове в столицата, след като е била отстранена шефката на родилно заведение и още двама служители, за които се смята, че са замесени в изготвянето на конкретен акт за раждане.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?