МО може да се откаже от нови изтребители за сметка на модернизация на руските

България може и да не приеме обучението на либийските сили за сигурност

Ангел Найденов и заместниците му - Иван Иванов и Неджми Али, сн. БГНЕС

Най-скъпият проект от модернизацията на армията – закупуване на нови изтребители - може и да не се случи, като средствата за него ще бъдат пренасочени към модернизация на сегашните руски машини МиГ 29. Военният министър Ангел Найденов съобщи, че изборът между двата варианта, ще бъде направен следващата година.

Според него страната ни не може да си позволи и да купи нови изтребители, и да модернизира руските.

Единият вариант е да бъдат закупени 8 бойни и един учебен изтребител за 700 млн. лева, които вероятно ще бъдат "втора ръка". За целта ще се проведе конкурс, след като сегашното правителство отказа да следва плановете на ГЕРБ сделката да стане с пряко договаряне.

В такъв случай ще се пристъпи към минимална поддържа на наличните изтребители МиГ 29.

Другият вариант е модернизацията на МиГ-овете, като разходите за нея и летателната годност на машините до края на жизнения им цикъл след около 15 години ще струва общо 450 млн. лева.

Изборът на този вариант минава през руската корпорация РСК "МиГ".

Освен модернизация руснаците може да предложат и някой друг вариант, включително и придобиването на по-нов модел МиГ-29 за сметка на наличните машини и доплащане. Възможни са и други схеми.

Найденов не коментира обаче възможността да бъде реализиран подобен вариант.

Още през септември от ГЕРБ обвиниха правителството, че открива пътя за доставка на нови самолети руско производство и така ще лиши НАТО от способностите на българската авиация.

В понеделник Найденов съобщи още, че България може и да не стигне до споразумение за обучение на либийските сили за сигурност в базите за съвместно ползване със САЩ на българска територия.

Идеята е да бъдат обучени до 5000 души на полигона "Ново село", като годишно се извършват по три ротации на до 300 души.

"Даваме си сметка за всички рискове", каза министър Ангел Найденов и обясни, че министерството е проучило опита на други страни, които са приели да обучават либийски сили и са запознати с възможните инциденти.

България обаче ще настоява да участва в целия процес по обучението, като ще иска да има и право на вето, като либийците бъдат допускани в България само с наше съгласие.

Към момента страната иска да сключи меморандум с Либия, който да бъде ратифициран от парламента. Докато Либия вижда регламентирането на отношенията чрез споразумението със САЩ за базите.

Ако българските искания не бъдат отразени, България може и да се откаже от мисията. Ако се стигне до съгласие обаче, първите либийци ще пристигнат следващата година.

Найденов отчете и шест месеца управление, като обяви, че вече е "пречупена негативната тенденция за МО и за въоръжените сили по отношение на състоянието, перспективата и атмосферата".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?