След среща на Ангел Найденов с американския военен министър

МО пожела закупуване на нови изтребители вместо модернизиране на руските

Сн. БГНЕС

Военният министър Ангел Найденов обяви след среща с американския си колега Чък Хейгъл, че България трябва да закупи нови изтребители, което означава, че страната ни ще се откаже от модернизацията на наличните руски машини, която би осигурила сериозни приходи в посока Москва.

"За нас е изключително важно тази година да изберем между възможностите да поддържаме наличните машини или да бъде взет нов тип самолет. Според мен трябва да открием процедурата за нов изтребител", заяви Ангел Найденов, цитиран от БТА.

Закупуването на нови изтребители е най-скъпият проект от модернизацията на армията и се очаква да надхвърли 700 млн. лева. Подготовката му започна по времето на ГЕРБ, но така и не се стигна до договор, въпреки че по неофициална информация се готвеше закупуването на изтребители Ф 16 втора ръка от Португалия.

След това Ангел Найденов (БСП) лансира и възможност България да реши да модернизира сегашните руски машини МиГ 29 вместо да закупува нови, от която обаче явно се е отказал.

Идеята на ГЕРБ бе да закупи машините на база преки преговори, а не с конкурс. По време на управлението на Аню Ангелов се стигна до три варианта за нов тип боен самолет - нови самолети "Грипен" от Швеция; употребявани "Еврофайтър Тайфун Транш 1" от Италия; употребявани Ф-16 МЛУ от Португалия - с цялостен логистичен пакет от САЩ. Вариантът с португалските машини бе реализиран в Румъния.

Ангел Найденов, подобно на Ангелов, също постави проекта в границите на 700 млн. лева, въпреки че според експерти тази сума вероятно ще бъде сериозно надхвърлена.

Военният министър демонстрира "широка ръка" в плановете си за модернизация, като вече обяви, че смята за възможно да бъдат закупени и кораби за над 300 млн. лева, въпреки че не е ясно от къде ще бъдат осигурени средства на фона на непрекъснато намаляващия бюджет за отбрана.

По време на срещата с Чък Хейгъл е било обсъдено и обучението на либийски военни у нас.

Найденов обясни, че за това ще бъде необходимо сключването на споразумение с Триполи, което да бъде ратифицирано от Народното събрание.

Предвижда се за период от 5 до 8 години в нашата страна да бъдат обучени 5-8 хиляди либийски военнослужещи.

"България е представила пред САЩ желанието си да участва в подбора на кандидатите за обучение и в оценката за допускането им на наша територия. Нашата страна настоява и за по-сериозно участие на български инструктори в обучението. От средата на годината сме готови да започнем подготовката и това беше много високо оценено от американската страна", заяви Найденов.

Той говори пред журналисти, след като участва на двудневното заседание на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?