МО увеличава цивилните във втория български контингент за Ирак

Подготовката на втория български контингент за Ирак не е в "блестящо състояние", има проблеми с набирането на кадрите. Това съобщи в отговор на въпрос заместник министърът на отбраната Илко Димитров. Той не уточни колко военнослужещи остава да бъдат набрани.

Първият български контингент в Ирак започна мисията си в град Кербала, чиято продължителност е 6 месеца, преди малко повече от месец. Зам.министър Димитров днес каза, цитиран от БТА, че българските военни работят в наистина опасна среда и той разбирал трудностите да се вземе решение.

При втория контингент за Ирак, който се подготвя в момента, ще бъдат засилени елементите на военната полиция и цивилните в рамките на мисията, с оглед на всекидневните задачи, съобщи зам.министърът на отбраната.

По отношение на цивилните участници в контингента Димитров каза, че са нужни икономически експерти и специалисти по връзки с обществеността. Според него засилването на цивилния елемент няма да промени негативно отношението на местните в Кербала към българския батальон.

За необходимостта българския контингент в Кербала да изпълнява и гражданско-административни задачи се разбра при предаването на контрола над града от американската на българската част. От Генщаба в София категорично обявиха, че това не влиза във функциите на българската мисия и си било отговорност на полското командване, а министърът на отбраната Николай Свинаров декларира готовност да се изпратят допълнително цивилни, които да се заемат с тези ангажименти. След политическите партии се разгоря спор дали тези функции излизат извън обхвата на мандата, даден от парламента за мисията в Ирак.

Едва в неделя, в интервю пред Би Ти Ви министър Николай Свинаров си призна в прав текст, че възможността българският военен контингент в Ирак да изпълнява и административни функции е била записана в меморандума за българското участие в иракската операция, подписан във Варшава от нашите представители още преди изпращането на контингента. Преди няколко дни официално бе съобщено и че подполк. Петко Маринов е поел официално функциите си на комендант на град Кербала.

Според зам.министър Илко Димитров, към момента няма проблеми с психологическия климат в контингента, свързани с инцидентите в Ирак. Той няма информация за инциденти с българския батальон покрай шиитските поклонения в Кербала.

Димитров информира още, че най-вероятно днес началникът на ГЩ на армията ще внесе до министъра на отбраната докладната записка, с която се предлагат увеличение на заплащането на военнослужещите в задгранични мисии.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?