Монти не казва ясно дали ще участва в изборите в Италия

Марио Монти

Италианският премиер Марио Монти отказа да посочи дали ще участва в парламентарните избори през идната година, след като се спречка с предшественика си Силвио Берлускони и на фона на опасенията от пазарни трусове, предизвикани от евентуалната му оставка, предаде ДПА.

През почивните дни Монти каза, че ще подаде оставка, след като бъде одобрен бюджетният закон (т. е. до Коледа), защото партията на Берлускони оттегли подкрепата си за технократското правителство.

В интервю за в. "Република" на въпрос дали ще се откаже от безпартийната си роля и ще започне предизборна кампания, Монти отговори: "Не знам, наистина не знам".

Заради вероятността Монти да подаде оставка се очаква изборите в Италия да бъдат през февруари или март - месец или два преди обявеното по-рано, отбелязва ДПА.

Същевременно бившият италиански премиер Силвио Берлускони в обширно интервю за в. "Кориере дела сера" коментира, че е трябвало да се стигне до обявената от Монти оставка, защото техническото правителство е изчерпало възможностите си. Берлускони припомня, че Народ на свободата не е предизвикал политическа криза, като е оттеглил подкрепата си за Монти, защото и без това избори е щяло да има догодина през пролетта. Той подчертава, че сега вотът се изтегля само с месец или месец и половина. Като евентуална дата за изборите Берлускони посочва 24 февруари.

Бившият премиер съобщава също, че партията му обсъжда предизборна коалиция със Северната лига и подканя младия и амбициозен кмет на Флоренция Матео Ренци, който през ноември загуби изборите за лидерството на лявата опозиция, да се присъедини към неговата предизборна коалиция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?