Италианската драма Монти-Берлускони се пренесе и в Брюксел

Марио Монти и Силвио Берлускони

Италианската драма покрай желанието на бившия премиер Силвио Берлускони да се завърне в политиката и оставката на действащия премиер Марио Монти се е пренесла и в Брюксел по време на срещата на високо равнище на Европейския съюз, става ясно от информация на френския вестник "Фигаро".

Френският президент Франсоа Оланд заявил, че не вижда сериозни перспективи в Италия за Берлускони. Така Оланд се присъединил към хора на европейските лидери, които снощи изразиха подкрепата за Монти и за неговото правителство, свършили важна работа за възстановяване на доверието в Италия.

Освен това двамата герои в италианската драма се озоваха едновременно в Брюксел - Монти за срещата на върха на ЕС, а Берлускони за срещата на лидерите на европейските консервативни партии. Пътищата на Берлускони и Монти се пресякоха и тази среща беше внимателно следена от всички. Всъщност, преди да участва в Европейския съвет, Монти се появи на срещата на европейските консервативни лидери. Това накара мнозина да се запитат какво означава неговото присъствие там. Дали това не е важен знак, че Монти има намерение все пак да слезе отново на политическата арена и да участва в парламентарните избори догодина.

Монти всъщност беше поканен от лидера на Европейската народна партия Вилфрид Мартенс да обясни на европейските консервативни лидери обстановката в Италия. Присъствието на Монти на тази среща потресе Берлускони, който остана със зяпнала уста, твърдят участници, цитирани от "Фигаро". Монти отказа да коментира какви са политическите му намерения под претекст, че Брюксел не е подходящото място за това, но очевидно мнозина от европейските консервативни лидери, а и от членовете на Европейския съвет очакват той да си опита шанса да се кандидатира на изборите, отбелязва изданието и намеква, че поканата към Монти да участва на срещата на Европейската народна партия е индикация, че част от консервативните европейски лидери се опитват да разубедят Берлускони да се върне в италианската политика.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа