Моряците от кораба ”Панега” се завърнаха

Моряците от кораба ”Панега” се завърнаха
Моряците от кораба "Панега", които бяха отвлечени на 11 май тази година от сомалийски пирати, се завърнаха малко след полунощ в четвъртък в България. Те пристигнаха на летището във Варна с военен самолет, изпратен специално за тях да ги прибере от Оман.

Отвлеченият екипаж беше от 15 души с капитан Румян Попов.

По време на кратката пресконференция той разказа, че единият от рулевите на кораба Валери Василев е бил прострелян в бедрото. С подръчни средства той е бил излекуван.

Капитан Попов добави, че на кораба постоянно е имало около 20 сомалийци, които са се сменяли и са пазели не само екипажа, но и самия кораб от съседните банди. По време на пребиваването си в плен моряците са спали на мостика.

С храната всичко е било нормално до изчерпването на запасите на кораба. След това са яли основно ярешко месо, ориз и риба. За цялото време пиратите са дали на българите възможност да се чуят с близките си два пъти.

”Моряците и близките им са герои, защото са преминали през много тежко изпитание. В този случай държавата направи всичко, което зависеше от нея”, коментира при посрещането на моряците външният министър Николай Младенов. Той добави, че страната ни ще направи максималното да завиши вниманието на ЕС към проблема с пиратството.

Параходство "Български морски флот" АД работи по варианта на всички кораби на фирмата, които преминават през Аденския залив, да бъдат обособени специални паник стаи, съобщи тази вечер председателят на Надзорния съвет на дружеството Кирил Домусчиев при завръщането на моряците от кораба "Панега", цитиран от БТА.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?