Русия вече има 30 000 военни на полуострова

Москва не прекъсва отношения с Киев, но ще уважи "историческия избор" на Крим да влезе в Русия

Украинският президент отмени с указ насрочения в атономната република референдум

Москва не прекъсва отношения с Киев, но ще уважи "историческия избор" на Крим да влезе в Русия

Русия опроверга информациите, че прекъсва дипломатическите си отношения с Украйна, но обяви, че ще уважи "историческия избор" на Крим за присъединяване към Русия, като така отхвърли предложението на Запада и новите украински управляващи за преки разговори с Киев.

 

В петък украинската агенция Униан съобщи, позовавайки се на изявление пред журналисти в Ню Йорк на руският посланик в ООН Виталий Чуркин, че "Москва не признава легитимността на настоящата украинска власт, затова и прекъсва дипломатическите си отношения с Украйна".

 

По-късно обаче от руското външно министерство опровергаха тази информация и обвиниха украинската медия в неправилно предаване на думите на Чуркин и "пропаганда, която може още повече да разклати обстановката". Според дипломатическото ведомство Чуркин е казал, че Русия се въздържа от политически контакти на високо ниво, примерно министър на външните работи, но поддържа различни "работни връзки" и "неполитически" отношения с украинската страна. Ограниченото ниво на диалога с Киев Чуркин обяснил с това, че Москва не признава назначеното от Върховната рада ново украинско ръководство за легитимно. 

 

В същото време изпълняващият длъжността президент на Украйна и председател на Върховната Рада Александър Турчинов отмени постановлението на кримския парламент за провеждане на референдум за статута на автономната република, а Генералната прокуратура внесе иск в Киевския окръжен съд, за да го обявяви за незаконен.

 

Допитването дали Крим да влезе в Русия е насрочено за 16 март, като Западът вече разктикува това решение и го обяви за нелегитимно. Руският президент Владимир Путин обаче обяви, че Москва "не може да пренебрегне призивите за помощ".

 

Украинският премиер Арсений Яценюк каза от своя страна, че "никой в цивилизования свят няма да признае резултатите от "този така наречен референдум, организиран от тези така наречени власти" и посочи, че Киев е готов за разговори с Русия, но Москва трябва първо да изтегли войските си.


Според украинските власти Русия вече има 30 000 военни в Крим, но Кремъл твърди, че единствените сили, които има там, са базираните в Севастопол. Силите, които окупират позиции в Крим, нямат отличителни знаци на униформите си, но карат автомобили с руски военни регистрационни номера. В петък групата военни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) отново не беше допусната на територията на Крим от руските сили.

 

Тимошенко призова Европа да действа, за да не бъде превзета цяла Украйна

 

Бившата украинска министър-председателка Юлия Тимошенко призова Европа да предприеме строги мерки срещу опита на Крим да се присъедини към Русия и предупреди, че в противен случай Москва ще превземе и останалата част от Украйна и ще дестабилизира континента, предаде Ройтерс.

 

"Ако разрешим на Русия на 16 март под дулата на оръжията да организира референдум за анексирането на Крим, ще загубим Украйна и стабилността в цял свят. Ако няма навременна подкрепа за Украйна, истинска подкрепа, трудно може да се предскажат последствията от бездействието", заяви Тимошенко на конгреса на Европейската народна партия в Дъблин.

 

Тимошенко, която е била два пъти премиер на Украйна и е сред фаворитите да стане следващият ѝ президент, заяви, че Украйна е твърде слаба да се противопостави на Москва сама и че не трябва да се изключва употребата на военна сила срещу Русия.

 

"Спирането на руската агресия не е само въпрос на постигане на свобода за Украйна. Говорим за свободата на целия регион. Говорим за война или мир в Европа", каза Тимошенко.

 

Тимошенко призова САЩ и Великобритания като страни по Будапещенския меморандум от 1994 г., с който се гарантира териториалната цялост на Украйна, да посредничат за преговори с Москва.

 

Москва ще подкрепи "свободния" избор на Крим

 

На този фон председателят на Държавната дума Сергей Наришкин каза, че руският парламент ще уважи "историческия избор" на Крим, насрочил за 16 март референдум за присъединяване на украинския полуостров към Русия.

 

"Ще уважим историческия избор на гражданите на Крим", увери Наришкин на среща с делегация от кримския парламент в Москва.

 

Русия ще подкрепи свободния и демократичен избор, който ще направи населението на Крим и на Севастопол, обеща той на среща с председателя на Върховния съвет на Крим Володимир

Константинов.

 

Председателката на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко каза от своя страна, че Горната камара на руския парламент ще подкрепи решението за влизане на Крим в състава на Русия, ако такова бъде взето от жителите на полуострова.

 

Тя нарече решението на местния парламент за референдум по статута на Крим историческо и отбеляза, че руските сенатори са възхитени от кримските власти, "които не се побояха, не паднаха на колене, не противопоставиха своите политически амбиции и интереси на интересите и волята на кримския народ".

 

За руския сенат са очевидни причините народът на Крим да вземе решение за референдум, тъй като станалото в Украйна представлява държавен преврат, заяви Матвиенко.

 

"Абсолютно сме сигурни, че няма никога да има война между двете братски нации" - между Русия и Украйна", подчерта същевременно тя, цитирана от Ройтерс.

 

Дмитрий Песков, говорител на президента на Русия Владимир Путин, от своя страна разкритикува западната подкрепа за новото украинско правителство като "триумф на двойния стандарт".

 

"Това, което сега виждаме в Украйна, е триумф на беззаконието, на цинизма и на рухването на международното право", заяви Песков.

 

По думите му Западът пренебрегва правото на самоопределение, за което призовават някои в Украйна. Усилията на руския президент за деескалация на кризата в Украйна не срещат разбиране, заяви Песков, цитиран от Ройтерс.Той добави, че Москва не оркестрира събитията в Украйна.

 

"Тъкмо напротив", каза Песков в телевизионно интервю.

 

След Крим и цяла Украйна

 

Председателят на кримския Върховен съвет Володимир Константинов пък посочи в Москва, че след референдума за статута на полуострова на 16 март ще направи всичко, за да се присъедини към Русия не само Крим, но и цяла Украйна.

 

На среща с депутати от Държавната дума Константинов сподели надежди в Украйна "да бъде възпитан нов лидер, нов Богдан Хмелницки, който да обедини двете ни държави, неможещи да съществуват отделно една от друга".

 

Той съобщи, че хора от Източна Украйна му се обаждат, за да приветстват вчерашното решение на местните власти Крим да влезе в състава на Русия, което предстои да бъде одобрено с референдума.

 

Но "след като решим въпроса за Крим, просто сме длъжни да положим максимални усилия, за да защитим не само руснаците в Украйна", заяви Константинов.

 

Според него "днес трябва да бъдат защитавани всички граждани на Украйна - и руснаци, и украинци - от фашизма, нацизма, от наглия натиск на представители на западни държави, които натрапват своята идеология, които говорят за някакви велики европейски ценности", каза кримският политик.

 

Според него сегашната власт в Киев "бързо ще се провали", по-специално защото "не чува интересите на Югоизточна Украйна".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят