МВР окончателно отказа ротация на полицаите за вота

Служителите на Министерството на вътрешните работи, които са заети с изборния процес, ще бъдат проверявани за връзки с членове на избирателните комисии по места, ако Централната избирателна комисия (ЦИК) вземе такова решение и в случай, че подаде огромно количество информация. Проверките ще бъдат извършвани от МВР, каза в сряда главният секретар на министерството Калин Георгиев, който участва в заседанието на Изборния борд.

Георгиев уточни, че за да се случи това, трябва ЦИК да изпрати до МВР пълните списъци на кандидат-депутатите, секционните и районните избирателни комисии, за да започне вътрешна проверка за връзки със служители във ведомството. Това обаче е на практика невъзможно, така че най- вероятно обявената от Марин Райков идея за ротация на служителите на МВР за изборите ще се окаже само в сферата на предложенията.


Проверката би засегнала 35 хил. служители на МВР, уточни Георгиев в отговор на журналистически въпрос.

Главният секретар пак повтори, че няма как да бъде извършена териториална ротация на полицаите, както неотдавна предложи служебният премиер Марин Райков.

На съвещание на МВР в Хисаря преди дни Калин Георгиев поясни, че областните директори ще решават кой служител на реда къде ще бъде прехвърлен, а Марин Райков призова полицията да направи всичко по силите си, за да прекрати изборната търговия.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2013