МВР "ротира" 3300 полицаи за вота, едва 408 били в конфликт на интереси

Изборният борд ще изпрати препоръки за следващите избори към някои институции

Участници в Изборния борд. Сн. БГНЕС

Близо 3300 полицаи подлежат на ротация заради изборния вот на 12 май. Това съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев на заседанието на Изборния борд в сградата на Министерския съвет в сряда.

408 от тях са декларирали роднински отношения с някои от кандидат-депутатите от листите и затова те ще бъдат сменени, около 800 души са гранични полицаи. За останалите ротацията е предприета като рутинна и превантивна мярка.

Преразпределението за деня на вота, което ще се извърши в около 20 области, ще струва на бюджета на МВР около 100 000 лв.

"Мисля, че ще поискаме някаква форма на компенсация", заяви Гунев. Според план-сметката за предсрочния вот, одобрена от Министерския съвет бюджетът на МВР е 3 300 000 лв.

Ротацията на служителите на вътрешното министерство ще се случи въпреки неколкократно демонстрираното нежелание на главния секретар Калин Георгиев да се съобрази с идеята, дадена от служебния премиер Марин Райков. Георгиев неведнъж бе уточнявал, че за да се извърши преразпределението в изборния ден, трябва да бъдат проверени над 35 000 служители на МВР, което "няма как да стане".

Като допълнително препятствие главният секретар бе измислил, че за да се установи дали някой полицай има роднинска връзка с местната изборна администрация ЦИК, "трябва да изпрати на вътрешното министерство пълните списъци на кандидат-депутатите, секционните и районните избирателни комисии".

"И на 11 май, и на 12 май на работа ще има 14 445 служители на МВР," обясни главен комисар Ангел Антонов, директор на ГД "Национална полиция".

По данни на вътрешното министерство, изнесени отново пред Изборния борд, до момента са образувани 20 досъдебни производства за изборни престъпления. Част от тях са образувани след постъпили сигнали в МВР, 5 от тези производства срещу конкретни извършители, останалите са срещу неизвестен извършител. До 7 май в МВР са постъпили 112 сигнала за изборни престъпления, само 38 са непотвърдени.

На последното заседание на Изборния борд преди изборите стана ясно, че неправителствените организации и специалистите, които са в структурата, ще изготвят доклад за дейността си и ще отправят препоръки към институциите. По думите на председателя на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева бордът трябва да раздели препоръките си по институции и след приключване на изборите документите да бъдат изпратени към МВР, ГРАО, ЦИК и така нататък.

С препоръките ѝ се съгласи и председателстваща заседанието проф. Емилия Друмева, според която оформянето на предложенията за срока от 10 до 14 дни е съвсем постижимо.

Дори и на последното заседание преди вота на структурата към министър-председателя представители на ЦИК не се явиха.

Споделяне

Още от Избори 2013