МВР успя да издири само един расист със свалени гащи

МВР успя да издири само един расист със свалени гащи

Само един от общо деветима арестувани ще отговаря заради расистките прояви на мача България-Англия в понеделник, съобщиха от прокуратурата. Става дума за 18-годишния Ц. Гечев. За него има достатъчно доказателства, че е извършил хулиганство, твърдят разследващите. Той е показвал среден пръст, нацистки поздрав с изпъната напред дясна ръка и на два пъти си е свалил долнището на анцуга, показвайки задните си части към терена. Районната прокуратура в София квалифицира действията му като изключителна дързост и цинизъм. Повдигнато му е обвинение за т.нар. тежко хулиганство.

18-годишният обвиняем е арестуван за 72 часа. Той вече е осъждан, а последната му проява е в рамките на изпитателния срок на предишната присъда. Очаква се в сряда съдът да реши дали младежът да бъде задържан за постоянно.

Освободени са останалите осем арестувани при "мащабната" операция на столичната полиция от сряда. За тях наблюдаващият прокурор не е намерил достатъчно доказателства, че са извършили престъпление. Материалите за тях са върнати на полицията, която ще прецени дали да им наложи наказания по закона за футболното хулиганство.

Веднага след мача в понеделник вечерта бе пуснато съобщение, че всичко е минало без произшествия.

МВР започна да издирва футболните фенове едва след като изцепките им на стадион "Васил Левски" бяха описани от всички големи медии не само във Великобритания, но и по света, което раздразни премиера Бойко Борисов. Той незабавно поиска (и впоследствие получи) оставката на шефа на БФС Борислав Михайлов – не заради загубата с 0:6, а защото България е на челните страници на чуждите медии като расистка държава заради "група олигофрени".

След разразилия се скандал полицията реши да се задейства.

Темата за расизма по време на мача стигна до най-високо правителствено ниво между двете държави. По темата се изказаха премиерът Бойко Борисов и говорител на британския министър-председател Борис Джонсън.

Споделяне

Още по темата

Още от България